SPOR U VLADI I SAVJETNIČKOM TIMU

Premijerka Kosor odustaje od novog poreza bankama?

Iako u premijerkinu savjetničkom timu negiraju sukob po pitanju oporezivanja aktive banaka, jasno je da među savjetnicima o tome postoje različiti, pa i suprotni stavovi
 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Premijerka Kosor izjavila je danas da i dalje traju konzultacije o rebalansu proračuna s koalicijskim i socijalnim partnerima, te ponovila kako o rebalansu "svi pričaju" prije no ato je Vlada izaala s bilo kakvim prijedlogom.

"Rebalans nije zakasnio, bit će na vrijeme i predstavit ćemo ga javnosti, a naravno da traju konzultacije, to je neato najnormalnije, i s koalicijskim partnerima i sa socijalnim patnerima", kazala je Kosor novinarima nakon danaanjih sastanaka sa svojim savjetnicima za gospodarska pitanja, te koalicijskim partnerom HSS-om.

Kosor je pritom najavila da će na sastanak pozvati sve predstavnike sindikalnih sredianjica kako bi im prezentirala "ato će predlo~iti Hrvatskom saboru".

Upitana kako će pomiriti svoje gospodarske savjetnike koji su protiv uvoenja poreza bankama, te čelnika HSS-a Josipa Friačića koji se zala~e za njegovo uvoenje, odgovorila je da nema potrebe miriti "one koji se nisu svaali".

"Svatko ima pravo na svoje mialjenje i zato traju konzultacije i ne znam zaato oporba zbog toga ima visoki stupanj nervoze, meni to nije jasno", rekla je.

Naglasila je kako u vladajućoj koaliciji "nikakvih problema i prijepora nema". "Svaki član koalicije naravno da ima pravo iznijeti svoje mialjenje i prijedlog i to upravo sada traje, a zajednički ćemo odlučiti ato je najbolje u ovom trenutku", dodala je. Ponovila je da će rebalans biti dobra i va~na podloga za izradu proračuna za 2011., te da će drugi kriterij kod izrade rebalansa biti čuvanje najosjetljivijih skupina u hrvatskom druatvu.

Premijerka je izrazila nezadovoljstvo ato o rebalansu svi pričaju, a da nitko nije vidio Vladin prijedlog. A jednaka je situacija, kazala je, i s prijedlogom da se oporezuje banke.

Svi pričaju prije nego ato smo izaali s bilo kakvim prijedlogom. Svima koji su uznemireni poručujem da nema nikakvog razloga za bilo kakvu uznemirenost, pa ni Zorana Milanovića koji neprekidno sa svojim kolegama govori o rebalansu proračuna koji nije vidio. A i o čuvenom porezu na banke se počelo govoriti, a da ja kao predsjednica Vlade, a ni članovi vlade, nismo nikada progovorili u smislu bilo kakvog prijedloga", rekla je Kosor zamolivai za "joa nekoliko dana rada".

"Nitko nikada nije iz vlade najavio datum rebalansa proračuna. Rekli smo da će rebalansa biti, ali kada - nitko o tome nije progovorio ni riječi i molim da se to uzme u obzir", poručila je.

Stil SDP-a koji, kako je rekla, na sve četiri strane svijeta aalje poruke o nečemu ato se nije dogodilo i analize nečega ato joa uvijek ne postoji, premijerka Kosor ne smatra dobrim.

Premijerka smatra da Hrvatskoj nije potrebna pomoć MMF-a. "Mi ćemo ovaj posao napraviti sami, sigurni smo da imamo snage, znanja i mogućnosti. To nam pokazuju i dokazuju i relevantne institucije iz zemlje i svijeta, da smo sposobni odraditi ovaj posao, bez obzira ato oporba mislila o tome i bez obzira ato svaki dan ponavljaju da trebamo otići", ustvrdila je Kosor.

ZA

Koalicijski partneri i savjetnik Jadranke Kosor

Milorad Pupovac

saborski zastupnik SDSS-a

Za uvođenje sam poreza jer su slično napravile i druge države

Josip Friščić

predsjednik HSS-a

Zašto banke ne bi dale svoj doprinos za rješavanje krize

Željko Lovrinčević

premijerkin savjetnik

Rebalans će bez uvođenja poreza biti samo kozmetički

PROTIV

Guverner i dio savjetničkog tima premijerke

Željko Rohatinski

guverner HNB-a

To nije dobra ideja jer bi banke mogle povući svoj kapital

Borislav Škegro

premijerkin savjetnik

Porez na banke nije ključan

za rebalans proračuna

Sandra Švaljek

savjetnica premijerke

Svaki je novi porez opterećenje za naše gospodarstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:15