GOSPODARSKI OPORAVAK

Premijerka: Milanović mi ne želi pomoći jer se boji

 Goran Mehkek/Cropix

ZAGREB - Unatoč pritiscima sa svih strana, Vlada neće odustati ni od jedne mjere iz svog Programa gospodarskog oporavka, poručila je danas poduzetnicima predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

- Ivica Mudrinić je često govorio o leadershipu. Nadam se da ovime ispunjavam taj mali uvjet - rekla je Kosor pred 200 poduzetnika okupljenih na radnom ručku u zagrebačkom hotelu Antunović.

U Hrvatskoj udruzi poslodavaca nisu krili zadovoljstvo dosadašnjim Vladinim potezima na smanjenju neporeznih davanja.

U samo dva mjeseca donijeta je odluka o smanjenju naknade za šume, članarine turističkim zajednicama, vodnog doprinosa i spomeničke rente.

No, iako u to spada i smanjenje RTV pristojbe, koju je Vlada najavila za 1. kolovoza, odluka je odgođena za 1. listopada. Ta je pristojba veliko opterećenje za hotelijere.

Možete li s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem postići dogovor o bitnim ekonomskim pitanjima, kao što ste se razmjerno lako dogovorili o ustavnim promjenama?

Kosor: Nismo se baš razmjerno lako dogovorili o ustavnim promjenama, no ako ne izmijenimo Ustav, ne možemo zaključiti pregovore s EU jer se 14 zakona izravno naslanja na izmjene Ustava. Otkad vodim Vladu, pozivam parlamentarne stranke na dogovor o ključnim pitanjima. Puno bi jednostavnije bilo donijeti odluku o smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi za pet posto ako postoji konsenzus vladajućih i oporbe. Moj poziv za dogovor i dalje stoji, no sumnjam da će do njega doći. Neki ljudi boje se gubitka popularnosti ako dignu ruku za nepopularne mjere. Mislim da to nije dobro i da se oko bitnih stvari moramo dogovoriti. Od toga nitko ne može imati štete. Nije dobro da se ljudima šalje poruka kako će im se, kada oporba dođe na vlast, vratiti povlastice jer za tako nešto jednostavno nema novca.

Treba li Hrvatskoj u vrijeme krize Vlada ekonomskog oporavka, po uzoru na Vladu demokratskog jedinstva, kakva je postojala na početku Domovinskog rata?

Kosor: Ne mislim da je sada moguće formirati Vladu ekonomskog oporavka, iako je Vlada demokratskog jedinstva svojedobno bila odlična ideja. No, svakako bi poruka da zajedno možemo izaći iz krize bila blagotvorna i za oporavak.

Što će nam donijeti porez na imovinu, koji je Vlada najavila?

Šuker: Imovina koja će se oporezivati su vikendice, automobili i plovila, a kriterij za to bit će njihova vrijednost na koju će ići određeni postotak poreza. Cilj je da svatko plaća porez sukladno svojoj ekonomskoj snazi. Tim će se dijelom kompenzirati i pad prihoda u proračunima jedinica lokalne samouprave, koji će nastati zbog izmjena u sustavu poreza na dohodak. No, za oporezivanje ostale imovine ključni je problem nesređena gruntovnica. Stoga će se o oporezivanju i te imovine moći govoriti tek u nekom sljedećem razdoblju. No, treba imati na umu i činjenicu da oko 90 posto hrvatskih građana posjeduje neku imovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:32