INTELEKTUALNA ELITA

PREMIJEROV TIM Propao Vladin think-tank koji je trebao dati viziju za 2030.?

50 intelektualaca radilo je na planu, no već osamnaest mjeseci nema rezultata
Supetar, 290614.Predsjednik vlade RH Zoran Milanovic posjetio je grad Supetar koji na blagdan Sv. Petra i Pavla slavi dan grada. Tom prigodom se i odrzala svecana sjednica gradskog vijeca na kojoj su dodjeljene nagrade i povelje grada Supetra.Na fotografiji: Premijer Zoran Milanovic daje izjavu za medije ispred hotela Osava.Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
 Božidar Vukičević / CROPIX

Osamnaest mjeseci otkako je pedesetak neformalno okupljenih intelektualaca pod vodstvom premijera Zorana Milanovića počelo održavati sastanke o budućnosti Hrvatske i izradi dokumenta Vizija 2030., predstavljanje ovog strateškog dokumenta, izgleda, daleko je kao i prvog dana.

Čak četvorica članova Vladina think-thanka potvrdila su nam u neformalnim razgovorima da već mjesecima nisu dobili pozive na sastanke, kao i da nitko od njih nema informaciju da se radi na dokumetu koji treba prezentirati kako Hrvatska treba izgledati 2030. godine.

U Vladi ne odgovaraju ni da ni ne. - To nije dnevni posao već strateški dokument čiji dovršetak zahtijeva vrijeme - rekli su nam premijerovi suradnici.

U suštini, Vizijom 2030. traži se odgovor na pitanje u kojem bi se smjeru Hrvatska trebala kretati i razvijati u idućih 15-ak godina. Riječ je o strategiji uobičajenoj za zemlje Europske unije tako da je vlada još u siječnju prošle godine angažirala gotovo pedeset stručnjaka najrazličitijih profila koji su, pro bono, trebali odgovoriti na pitanja što su komparativne prednosti i dugoročni interesi Republike Hrvatske.

Sve je počelo u siječnju 2013. i u prvo vrijeme dva puta na mjesec organizirane su seanse na kojima se raspravljalo i iznosili su se prijedlozi, iako bez utvrđenog reda. Svatko od sudionika imao bi kratko izlaganje, nakon čega je uslijedila rasprava, a moderator skupova, koji su znali trajati nekoliko sati, bio je premijer Milanović. Generalno, radilo se o promišljanju budućnosti i još prošle jeseni najavljeno je da u sljedećih nekoliko mjeseci treba biti dovršen osnovni dokument.

Planirala se izraditi sinteza u formi dokumenta koji bi se prezentirao javnosti, ali neki sudionici već su tada izražavali sumnju. Ili kako je to predvidio zadarski arhitekt Nikola Bašić: “Nadam se da će ova skupina ljudi uspjeti iznjedriti prihvatljiv dokument koji će imati svojstvo vizije koja bi u tom smislu mogla biti motivirajuća za buduće djelovanje. Međutim, nisam siguran da će se to uistinu i dogoditi.”

Sastanci premijerova vijeća održavali su se u Vladinoj rezidenciji u Visokoj ulici, a sastav je bio promjenljiv jer su neki sudionici dolazili redovito, drugi su rijetko sudjelovali, a dio iz inozemstva, poput Ivana Đikića, poslao je pismene ideje, ali zbog obaveza nije prisustvovao sastancima.

Najpoznatiji članovi su vlasnik Atlantica Emil Tedeschi, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, povjesničari Neven Budak i Tvrtko Jakovina, predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević, arhitekt Nikola Bašić, astrofizičar Bojan Plečnik, ekonomistica Jasna Horvat, akademik Vladimir Stipetić, pripadnik Opusa Dei, fizičar Vuko Brigljević, znanstvenik Ivan Đikić i molekularni biolog Nenad Ban.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 14:28