AFERA TURUDIĆ

Premijeru, ono što je vama pravosudni voajerizam, nama je prvoklasni javni interes

‘Ovo je medijsko-politički udar na Vladu‘, optužio nas je premijer Plenković

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix
Objavljeno: 06. veljača 2024. 19:35

Prema Ustavu, glavnog državnog odvjetnika bira Hrvatski sabor na prijedlog Vlade, uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe.

Vlada je predložila da to bude sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić, a kako predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Saboru ima većinu, nema nikakve dvojbe da će njegov prijedlog biti izglasan.

Turudić je, dakle, premijerov izbor, premijerova ustavna i zakonska izvedba i u prvom redu njegova osobna odgovornost za sve dobro i loše što će u mandatu prvog tužitelja učiniti.

Posao i odgovornost medija je o svemu tome izvještavati, što i činimo. Novinari, međutim, nisu zapisničari. Naša je uloga propitivati, analizirati i otkrivati svaku informaciju od interesa javnosti. Ono što je premijeru pravosudni voajerizam, nama je prvoklasni javni interes.

Ako se predsjednik Županijskog suda oslanja na jednu političku stranku i osobu protiv koje se vodi istraga da bi mu lobirali još jedan mandat na čelu suda, građani to trebaju znati.

Novinari koji imaju to saznanje dužni su ga podijeliti s javnošću jer ono govori o karakteru osobe koja će postati glavni državni odvjetnik. Ako nas je Turudić više puta javno uvjeravao da se površno poznaje s Josipom Pleslić (bivšom Rimac) i da ju je jednom primio na sudu, a pokaže se da je poznaje jako dobro i da ju je primao više puta i vjerojatno s njom razgovarao o konkretnom predmetu, to također govori o karakteru osobe koja će doći na dužnost glavnog državnog odvjetnika.

Uloga je medija da otkrivaju tko je osoba koja će s pozicije prvog tužitelja imati uvid u svaki spis, u svaku istragu koja će se u Hrvatskoj pokrenuti, a čije odluke nitko neće moći preispitivati. Iznad odluke suca je viši sud, pa Vrhovni sud, a u konačnici Ustavni sud ili Europski sud za ljudska prava, dok iznad glavnog državnog odvjetnika nema nikoga.

"Ovo je medijsko-politički udar na Vladu", optužio nas je premijer Plenković. Može se razumjeti njegova ljutnja jer se izbor glavnog tužitelja uz kojeg se veže niz kontroverzi odvija u predizborno vrijeme, ali to nije opravdanje za etiketiranje medija i optuživanje da su u nekakvom komplotu s oporbom. Naravno da će oporba nastojati iskoristiti sve što vlast napravi krivo, ali to nije niti treba biti briga medija.

Mi ćemo i dalje raditi svoj posao neovisno o tome kome će to donijeti političku štetu ili korist. Za našu zemlju, za nas u medijima i za političku kulturu našeg društva bilo bi bolje da to bude bez pritisaka, etiketiranja ili prijetnji.

Više o otkriću Jutarnjeg lista možete pročitati na sljedećim linkovima:

Imamo stotine poruka Turudića i Josipe Rimac, kandidat za šefa DORH-a prešutio sastanke: ‘Napravi mi ono‘

Rimac je od Turudića tražila pomoć i za Karamarka, ali i on je tražio usluge: ‘Trebat ćeš ti mene...‘

Rimac: ‘Ja ću s Turudićem na kavu i nazad na Jahorinu; Čagalj: ‘Ana Marija ili Zdravko?‘; Rimac: ‘AMR‘

Poruke Josipe Rimac Milijanu Brkiću: ‘Turudić mi je rekao: Možeš biti mirna, nema privođenja‘

‘Mamić je bio u stranci. Na sve teme - od Turudića do ministra sporta i izbornika...‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:24