UMRLA ANKICA TUĐMAN

Preminula je supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Supruga prvog hrvatskog predsjednika preminula je u 97. godini
 Davor Pongracic/Cropix

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, preminula je noćas u svom domu u 97. godini života. Pogreb će, kako saznajemo, biti u krugu najuže obitelji. Bit će sahranjena pored supruga Franje Tuđmana.

Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gradu u kojem se i školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Iste godine upoznaje svog budućeg supruga Franju Tuđmana. Samo godinu kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. godine i kćer Nevenka.

Iz Beograda, gdje su živjeli nakon što je Tuđman pred kraj rata premješten u Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, supružnici Ankica i Franjo Tuđman vraćaju se u Zagreb 1961. godine.

U stanu u Nazorovoj ulici bračni par Tuđman vodi bogati socijalni život, druže se s pripadnicima zagrebačke društvene i intelektualne elite, pa tako i s Miroslavom i Belom Krležom. U svom domu u Nazorovoj Ankica Tuđman živjela je sve do smrti.

Bila je jako privržena obitelji, koja ja znala prolazila i kroz vrlo teške periode, pogotovo nakon što je Tuđman 1967. godine izbačen iz Saveza komunista. Odmah je umirovljen, a 1972. godine osuđen je na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog “kontrarevolucionarnog djelovanja”.

Obiteljski dom Tuđmanovih ponovno postaje žarište društvenog i političkog života u doba rađanja moderne Hrvatske. Nakon što je postala supruga predsjednika Republike Hrvatske, Ankica Tuđman kao prva dama vodi Humanitarnu zakladu za djecu Hrvatske.

- S tugom smo primili vijest da je preminula Ankica Tuđman, supruga prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja suvremene Hrvatske dr. Franje Tuđmana. Počivala u miru Božjem. Ožalošćenoj obitelji, rodbini, prijateljima i suradnicima gospođe Tuđman izražavamo duboku i iskrenu sućut, objavio je HDZ na svojoj Facebook stranici.

Poznata zviždačica u Jutarnjem razotkrila tajni račun Ankice Tuđman

Nakon smrti supruga 1999., obitelj Tuđman je često kritizirana. Knjigu "Moj život s Francekom" objavila je 2006.

Ankica je bila član HDZ-a od osnutka 1989., no iz članstva je izbrisana u vrijeme Ive Sanadera, da bi je 2012. u stranku vratio Tomislav Karamarko, dajući joj počasnim iskaznicu s brojem 002.

Uz nju se veže velika afera vezana uz predsjednikovu imovinsku karticu iz 1998. godine.

Naime, Ankica Lepej, jedna od prvih zviždačica u Hrvatskoj, kao zaposlenica Zagrebačke banke otkrila je u Jutarnjem listu 1998. da Ankica Tuđman ima ušteđevinu u toj banci od 210.000 njemačkih maraka i 15.000 dolara, koje predsjednik Tuđman nije prijavio u imovinskoj kartici.

Pretpostavlja se kako je zbog starih propisa koji su uređivali mirovinu predsjednika Republike, kojemu je nakon obnašanja dužnosti pripadala mirovina u visini od 90 posto plaće, od čega je nasljedno 70 posto, Ankica imala mirovinu od oko 25.000 kuna. (Hina, D.A.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:18