DAFINKA VEČERINA

Preminula jedna od najmoćnijih odvjetnica: Bila je osnivačica HSLS-a, zastupala Simonu Gotovac, završila u zatvoru...

Zauzimala se za prava zlostavljanih žena, a uža joj je specijalnost bila obiteljsko pravo

Miljenko Jergović, Dafinka Večerina i Drago Pilsel

 Goran Mehkek/Cropix

U Zagrebu je jučer u 89. godini preminula odvjetnica Dafinka Večerina. Odvjetničku praksu počela je 1971. godine u jeku Hrvatskog proljeća u kojem je i sama bila aktivni sudionik. Bila je uhićena i provela je u zatvoru četiri mjeseca, a po izlasku iz zatvora branila je četrdesetak studenata i intelektualaca u sudskim postupcima protiv "proljećara", pa je tako branila Ivana Zvonimira Čička, Antu Glibotu i Ivana Milasa.

Odvjetnica Večerina bila je prva odvjetnica koja je kroz svoj odvjetnički posao, ali i dodatnim angažiranjem zauzimala za prava zlostavljanih žena, a uža joj je specijalnost bila obiteljsko pravo. Na poziv ženske grupe "Trešnjevka" bila je jedna od osnivačica S.O.S telefona za žene i djecu žrtve nasilja 1988. i bio je to prvi takav telefon u Jugoslaviji.

image

Dafinka Večerina

Ranko Šuvar/Cropix/Cropix

Volontirala je zajedno s još jednom pravnicom, te zastupala brojne poznate javne osobe u brakorazvodnim parnicama poput Simone Gotovac i drugih u gotovo pola stoljeća dugoj odvjetničkoj karijeri. Aktivna je bila i u politici. Bila je osnivačica HSLS-a. Bila je pravna savjetnica u Jutarnjem listu, Večernjem listu kao i u brojnim ženskim listovima, te javno aktivna u zaštiti ženskih prava i pitanjima obitelji i braka.

Kako je rekla u jednom intervjuu vođenom u njezinu odvjetničkom uredu na zagrebačkom Ribnjaku, životni moto bila joj je latinska izreka uklesana na jednoj kući u Šibeniku "Recte faciendo neminem timeas", što u prijevodu s latinskog znači: Čineći ispravno ne trebaš se nikoga bojati!"

Prije nego što je otvorila odvjetnički ured bila je sudačka pripravnica u Vrbovcu i sutkinja na sudu u Samoboru. I izvan odvjetničke karijere je bila svestrana, pa je tako bila i omladinska prvakinja Hrvatske u plivanju leđno na 100 metara, a neostvarena želja bila joj je preplivati kanal La Manche.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2023 11:37