IN MEMORIAM

PREMINULA NOVINARKA JUTARNJEG LISTA SUZANA BARILAR Nakon duge i teške bolesti otišla je jedna od najistaknutijih hrvatskih političkih novinarki

 
Suzana Barilar
 Neja Markičević / CROPIX

U Zagrebu je u nedjelju ujutro nakon duge i teške bolesti preminula dugogodišnja novinarka i kolumnistica Jutarnjeg lista Suzana Barilar (46). Rođena je 27. listopada 1972., a novinarstvo je diplomirala na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Bila je jedna od prvih zaposlenica Jutarnjeg lista, u koji je došla 1. siječnja 1998. godine, nekoliko mjeseci prije izlaska prvoga broja. Prije Jutarnjeg, radila je u Večernjem listu. Bila je poznata po britkosti rečenica i razmišljanju, a istovremeno je bila i draga kolegica, uvijek spremna pomoći.

Suza, to dobro znaju svi u redakciji i svi oni koje je zbog profesije kontaktirala, nije bila čovjek kompromisa. Kad je vjerovala da je u pravu, a to je bilo gotovo uvijek, nije odstupala. Pritom se nije obazirala na autoritete. Urednici, ministri, portir ili kolegica početnica - prema svima je nastupala jednako.

Suzana je bila vrlo radikalna u nastupu, a realna u sagledavanju stvarnosti. Sa svojim razumijevanjem politike i javne uloge novinarstva, ovdje i sada, svakodnevno je bila nesmiljeni kritičar i Jutarnjeg lista. U dvojbenim situacijama, kakvih je puno u dnevnom novinarstvu, u njen se sud moglo pouzdati. S njom nije bilo lako razgovarati, morao si uvijek računati na njezinu nepopustljivost. Ali ono u što si bio siguran je da će uvijek, baš uvijek, biti iskrena. I da se možeš u potpunosti osloniti na nju, jer je ona ispunjavala što bi obećala.

I kao višegodišnja sindikalna povjerenica u kriznim godinama Jutarnjeg lista Suzana Barilar je napravila ogroman posao. U vrijeme kada je tisak, zbog promjena na medijskom tržištu počeo zapadati u probleme, inzistirala je da se poslodavac drži propisa i istovremeno hrabrila kolege da u strahu od budućnosti ne odustaju od svojih načela. U svakom je trenutku bila spremna na razgovor s Upravom, a istovremeno ne bi ni pod koju cijenu odustala ako je smatrala da je u pravu.

Cijela redakcija Jutarnjeg lista s najdubljim žaljenjem oprašta se od Suzane, koja će ostati zapamćena kao jedna od najistaknutijih hrvatskih političkih novinarki.

Jandroković: Trajno ćemo je pamtiti kao vrsnu izvjestiteljicu

U povodu smrti novinarke Jutarnjeg lista Suzane Barilar izraze sućuti njezinoj obitelji uputio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

- Poštovana obitelji, s velikom tugom sam primio vijest o preranom odlasku istaknute hrvatske novinarke Suzane Barilar. Dugogodišnju novinarku i kolumnisticu Jutarnjega lista Suzanu Barilar trajno ćemo pamtiti kao vrsnu izvjestiteljicu iz Hrvatskoga sabora te kao jednu od najistaknutijih hrvatskih političkih novinarki koja je svojim profesionalnim radom dala veliki doprinos cjelokupnoj novinarskoj struci. Molim Vas, poštovana obitelji, da u ime Hrvatskoga sabora i moje osobno primite izraze najdublje sućuti i poštovanja - napisao je Jandroković. (JL)

Sućut ministrice u povodu smrti novinarke Suzane Barilar

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uputila je riječi sućuti u povodu smrti novinarke Suzane Barilar.

"S tugom sam primila vijest o preranom odlasku gospođe Suzane Barilar. Svojim dugogodišnjim predanim i profesionalnim radom u Jutarnjem listu obogatila je hrvatsko novinarstvo. Odlaskom gospođe Barilar, Hrvatska je izgubila istaknutu i vrsnu novinarku i kolumnisticu koja je ostavila trajan i neizbrisiv trag u hrvatskome političkom novinarstvu. U ovim teškim trenucima za vašu obitelj, molim vas da u ime Ministarstva kulture i svoje osobno, primite izraze sućuti i poštovanja."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 20:28