NAKON TEŠKE BOLESTI

Preminula Vera Tomašek, HRT-ova novinarka, dopisnica iz Bruxellesa i poznati glas s radija

Tijekom svog višedesteljetnog djelovanja na Hrvatskom radiju iza nje je ostao veliki opus autorskih emisija
Vera Tomašek na dodjeli godišnje nagrade HRT-a 2012. godine
 Tomislav Kristo/Cropix

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti umrla Vera Tomašek, dugogodišnja novinarka i urednica Hrvatske radio televizije (HRT), izvijestio je u subotu HRT.

Rođena je 1958. godine u Imotskom, diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a na HRT-u je zaposlena je od 1986. godine. Dugogodišnja članica, a zatim i urednica Redakcije vanjske politike HR-a, specijalizirala se za teme europskih integracija i Europske unije, koje je od 2006. pratila kao dopisnica iz Bruxellesa, gdje se istaknula sadržajnim izvještavanjem i britkim komentarima o turbulentnim događanjima u Europskoj uniji.

Dobitnica je godišnje nagrade HRT-a 2012. i posebne nagrade Predsjednika Republike prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013. Odlikovana je Redom hrvatskog pletera. Zbog zdravstvenih razloga od 2019. je u mirovini.

Cjelokupni profesionalni put novinarke, urednice, dopisnice i komentatorice HRT-a Vere Tomašek ostavio je u trajno profesionalno naslijeđe svim kolegama najviše standarde novinarskog djelovanja. Tijekom svog višedesteljetnog djelovanja na Hrvatskom radiju iza nje je ostao veliki opus autorskih emisija (Viza - vanjskopolitičko magazin, Dossier Europa - specijalizirana emisija o europskim integracijama) koje je pokrenula i koje se i danas emitiraju kao najslušaniji formati Hrvatskoga radija.

Vera Tomašek nije u karijeri preskakala stepenice, ostala je zapamćena i po izvještajima za informativne emisije, reportažama i dugogodišnjem vođenju i uređivanju večernjeg programa. Kruna karijere svakako je dopisnički rad u Bruxellesu u vrijeme kada je i novinarima i građanima trebalo komentatorsko ime koje može jednostavnim riječima približiti i najzahtjevnije procedure, dokumente i procese koji se odnose na kompliciranu strukturu EU i hrvatske pregovore.

Trudeći se da u svakom trenutku učini jasnim i razumljivim složeni tijek pregovora, ali i političke procese unutar Europske Unije, Vera Tomašek je europske teme zanimljivo i pristupačno približila hrvatskoj javnosti.

Za osobiti doprinos informiranosti građana Republike Hrvatske o pristupnim procesima Europskoj uniji te za osobni doprinos stvaranju visokih standarda novinarske profesije, Vera Tomašek odlikovana je Redom hrvatskoga pletera. Iz obrazloženja HRT izdvaja: „Vera Tomašek je kao dopisnica iz Bruxellesa od 2006. godine do danas, razgovarajući s kolegama, diplomatima i analitičarima sustavno slagala mozaik europske stvarnosti i mjesta Hrvatske u njoj. Sva pitanja i teme koje su se otvarale komentirala je otvoreno i jasno na zadovoljstvo javnosti i ponos profesiji."

Plenković: Vera Tomašek ostavila je izniman trag u medijskom prostoru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti Vere Tomašek, istaknute novinarke, koja je, kako je rekao, u medijskom prostoru ostavila izniman trag.

Vera Tomašek je "u hrvatskom medijskom prostoru ostavila izniman trag svojim predanim i profesionalnim radom, primjenjujući pritom uvijek najviše standarde novinarskog djelovanja.

Posebno je pamtimo po praćenju tema iz područja Europske unije, osobito tijekom procesa pridruživanja Hrvatske. Tijekom dopisničkog rada u Bruxellesu svojim sadržajnim izvještavanjem redovito je hrvatskoj javnosti na zanimljiv i pristupačan način znala približiti složene procese europskih integracija i tijek hrvatskih pregovora za članstvo", istaknuo je premijer.

Podsjetio je da je tijekom dugogodišnjeg rada na Hrvatskom radiju bila autorica brojnih emisija i urednica Redakcije vanjske politike te da je njezin izuzetan novinarski rad priznat Godišnjom nagradom HRT-a 2012. i posebnom nagradom Predsjednika Republike prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju 2013.

"U ovim teškim trenutcima, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja uime hrvatske Vlade i moje osobno", stoji u sućuti premijera obitelji Vere Tomašek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2020 15:02