RAVNATELJ ZA JUTARNJI

Preminuli dječak prvo je zaprimljen u Klaićevu: ‘Šokiralo nas je tako rapidno pogoršanje stanja...‘

Dječak je hitno podvrgnut operativnom zahvatu, a prethodno je došlo i do zastoja rada srca, rekao je Goran Roić
Goran Roić
 Marko Todorov/Cropix

Dječak (10), koji je od posljedica covid infekcije preminuo u Infektivnoj klinici Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu te tako postao najmlađom žrtvom novog koronavirusa u Hrvatskoj, zbog bolova u trbuhu, povišene tjelesne temperature i glavobolje prvo je zaprimljen u Kliniku za dječje bolesti u Klaićevoj, gdje mu je proceduralno napravljen test na covid-infekciju.

Goran Roić, ravnatelj Klinike, za Jutarnji list kaže da su napravili laboratorijske pretrage koje su bile loše, a nakon što je stigao nalaz da je covid-pozitivan, ustanovili su da je riječ o multisistemskom upalnom sindromu.

- Riječ je o vrlo rijetkoj komplikaciji. Za covid-komplikacije uglavnom se vežu upale pluća, no ovo je imunološka reakcija koja je bila iznimno teška i brzo se razvijala te je unatoč svim naporima dijete preminulo - kaže Roić. U anamnezi dječaka rođenog 2011. godine nisu bile poznate druge bolesti, a prve simptome primijetili su prošle subote.

- Dječak je zaprimljen 21. siječnja u poslijepodnevnim satima na odjel dječje kirurgije i napravljena je laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na zatajenje bubrega i jetre, poremećaj koagulacije i znakove sepse, zbog čega je odmah premješten na intenzivnu njegu. Dječak je hitno podvrgnut operativnom zahvatu, a prethodno je došlo i do zastoja rada srca. Nakon što se stanje stabiliziralo dijete je operirano, ali je bio na respiratoru jer nije mogao disati samostalno - objašnjava Roić.

U dogovoru s Infektivnom klinikom odlučeno je da se dječak preveze onamo, no uz sve napore, dječak je umro.

- Šokirao nas je ovako brz razvoj situacije jer nije bilo drugih naznaka da bi moglo doći do rapidnog pogoršanja - govori Roić. U Klaićevoj je ovo bio prvi slučaj multisistemskog upalnog sindroma vezano za covid-infekciju.

- Nismo dosad imali ovakav slučaj, no prema mojim saznanjima, na razini Hrvatske dosad je prijavljeno oko 20 slučajeva, no niti jedan nije bio ovako težak - zaključuje Roić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:44