U 73. GODINI

Preminuo general Nojko Marinović, zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu

U povodu 25. obljetnice VRA Oluja u kolovozu u Kninu ga je odlikovao predsjednik Milanović Redom Petra Krešimira.
Nojko Marinović
 Zeljko Tutnjevic/Cropix

Zapovjednik obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu general Nojko Marinović umro je u ponedjeljak ujutro u dubrovačkoj bolnici nakon duge i teške bolesti u 73. godini života.

Marinović je rođen 26. rujna 1948. godine u mjestu Buška kod Benkovca. Završio je Vojnu akademiju u Beogradu i Ratnu školu u Sarajevu, a vojna služba vodila ga je od Šibenika i Lastova do Korčule i Trebinja, gdje je 1982. godine postavljen za zapovjednika vojarne JNA.

Na tom je mjestu dočekao i Domovinski rat, a skupivši planove JNA za napad na Dubrovnik prešao je 19. rujna 1991. godine u Zbor narodne garde. U Dubrovniku je s oko 700 branitelja uspostavio obranu grada.

Teško je ranjen 19. ožujka 1992. godine od nagazne mine tijekom izviđanja, a u svibnju 1992. na vlastiti zahtjev napušta bolnicu i opet se priključuje obrani Dubrovnika. Postaje zamjenikom tadašnjeg zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka, a nakon osam mjeseci u zapovjedništvu odlazi u mirovinu.

Marinović je 1995. godine odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Red bana Jelačića, a 2020. godine bio je jedan od devet ratnih zapovjednika koji su povodom 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ na svečanosti u Kninu odlikovani Redom Petra Krešimira. Grad Dubrovnik 2010. generalu Marinoviću dodijelio je nagradu za životno djelo.

Na Haškom sudu je 2003. svjedočio o opsadi Dubrovnika u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Predsjednik Vlade Plenković uputio sućut obitelji generala Marinovića

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji zapovjednika obrane grada Dubrovnika generala Nojka Marinovića, koji je u ponedjeljak preminuo u dubrovačkoj bolnici.

"Poštovana obitelji, s velikom žalošću primio sam vijest o smrti generala Nojka Marinovića. General Marinović svojim izuzetnim znanjima i vještinama pridonio je obrani svoga voljenog grada Dubrovnika i oslobođenju okupiranih područja.

U vrlo teškoj situaciji u kojoj se nalazio Dubrovnik 1991., general Marinović kao zapovjednik obrane dao je nemjerljiv doprinos, koji mu hrvatski narod nikad neće zaboraviti. Hvala mu na svemu što je učinio za slobodu Hrvatske".

Uime Vlade RH i moje osobno, molim vas primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja, poručio je predsjednik hrvatske Vlade.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 10:02