IMAO JE 86 MINUTA

Preminuo je hrvatski povjesničar i publicist Ivan Mužić

Bio je odvjetnik od 1965. do 1972., kada je suspendiran kao neprijatelj komunističkog režima. Dvaput je zatvaran
Ivan Mužić
 Radio Split/HRT

Hrvatski povjesničar i publicist Ivan Mužić, koji se bavio hrvatskom etnogenezom i poviješću masona, umro je u utorak, u 87. godini u Splitu, doznaje se iz kruga obitelji.

Mužić je rođen u Solinu 1934. Završio je klasičnu gimnaziju u Splitu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

Bio je odvjetnik od 1965. do 1972. kada je suspendiran kao neprijatelj komunističkog režima. Dvaput je zatvaran kao hrvatski nacionalist. Bio je aktivni katolički laik i vješt polemičar o hrvatskim povijesnim temama i katoličanstvu.

Glavna područja povjesničarskog rada su mu bila podrijetlo Hrvata i masonstvo. Od 1967. do smrti objavio je šezdesetak knjiga, od kojih su neke doživjele više izdanja.

Po tri i više puta objavljene su "Hrvatska kronika", "Hrvatski vladari od sredine VI. do kraja IX. stoljeća", "Hrvatska povijest devetoga stoljeća", "Hrvati i Izrael" te "Stjepan Radić u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca".

Bio je urednikom i prirediteljem više knjiga. Zadnjih desetak godina nije javno nastupao ali je gotovo svake godine objavio po knjigu-dvije sa svojim sjećanjima i zapisima neka stara i zaboravljena izdanja.

Posljednji naslov objavljene knjige bio je "Zapamćenja o Anti Antiću i sudskim progonima". Godine 2003. dobio je Nagradu Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo.

Mužić će biti pokopan u četvrtak na groblju u Solinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 05:45