TUŽNA VIJEST

Preminuo Jovan Hovan, nekadašnji kolumnist Jutarnjeg i jedan od naših najistaknutijih novinara

Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani dobio je 1999. godine, a još 1973. godine nagradu Zlatno pero godine za rad u redakciji Vjesnik u srijedu (VUS)
Jovan Hovan
 Goran Mehkek/Cropix

Jovan Hovan, jedan od najduhovitijih novinara "Vjesnikove škole" umro je u bolnici u Zaboku u 84. godini. Bio je istaknuti član redakcije Jutarnjeg lista na samom početku izlaženja 1998. godine kao autor kolumne.

Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani dobio je 1999. godine, a još 1973. godine nagradu Zlatno pero godine za rad u redakciji Vjesnik u srijedu (VUS), a u svojoj bogatoj novinarskoj karijieri bio je i predsjednik Sindikata novinara Vjesnika.

Hrvatsko novinarsko društvo na svojim je internetskim stranicama u utorak objavilo in memoriam u kojem stoji da je Jovan Hovan rođen 1937. godine u Mataruškoj Banji u Srbiji, a školovao se u Kraljevu.

- Nastavio je obrazovanje na Pravnom fakultetu u Beogradu, gdje se i počeo baviti novinarstvom honorarno surađujući u NIN-u, Večernjim novostima i novosadskom Dnevniku. Kasnije odlazi u Zagreb gdje u Vjesniku 1966. zasniva i radni odnos. U početku je pratio sudska zbivanja, ali ubrzo je počeo raditi reportaže. Bavio se običnim ljudskim sudbinama i događajima, čiji su protagonisti bili nepoznati mladi ljudi sa svojim tugama, bitkama i životima iz suterenskih stanova s obiteljskim tragedijama. Serijal tih reportaža izlazio je u Nedjeljnom Vjesniku. Radio je i u Vjesniku u srijedu, a jedno vrijeme bio je i glavni urednik lista za mlade ZOV. Nakon gašenja lista ponovo je u Vjesniku u srijedu i u matičnoj redakciji.

Tijekom tih godina surađivao je i u brojnim drugim novinama i časopisima: Slobodnoj Dalmaciji, Delu, Vikendu, Svijetu, Večernjem listu, Areni, Novom listu itd. Nakon novnonastalih promjena devedesetih dobiva kao nepodoban otkaz u Vjesniku. Kasnije je surađivao i imao kolumnu u Jutarnjem listu, a bio je i stalni suradnik stručnog časopisa HND-a Novinar - piše na stranicama HND-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:51