TUŽNA VIJEST

Preminuo legendarni Čovjek-tuljan: Nakon teške bolesti otišao Duško Rudež, dobri duh Osijeka

Duško Rudež nije bio samo Čovjek-tuljan. Bio je puno više od toga. Brižan suprug i otac, dobri duh Osijeka
Duško Rudež, osječki Čovjek-tuljan
 Vlado Kos/Cropix, Emica Elvedji/Cropix

Preminuo je osječki Čovjek-tuljan. Dušan Rudež, jedna od legendi Osijeka zauvijek je u 78. godini života napustio ovaj svijet nakon duge i teške bolesti okružen najmilijima u svome osječkom domu, a tužnu vijest objavom na Facebooku potvrdio je njegov najstariji sin Marko.

- Dragi moji prijatelji i familijo. Sa tugom u srcu želim da vam saopćim da nas je naš Tuljan i moj otac Dušan Rudež napustio. Nakon duge i teške bolesti usnio je u miru u vječni san... zbogom tata i vidimo se u nekim drugim i boljim vremenima, hvala ti u ime svih nas za sve. Nikad ne zaboravljen..., napisao je Marko Rudež na svom profilu.

image
Duško Rudež, 31.12.2017.
Emica Elvedji/Cropix

O popularnom i svima dragom osječkom Čovjeku-tuljanu ispisane su brojne novinske stranice, ispričane lijepe televizijske i radijske reportaže. Nezaboravna će ostati osječka Silvestrova, kada se zbog Duška Rudeža i njegova legendarnog skoka u zaleđenu Dravu, kojim je svakog 31. prosinca obilježavao odlazak stare i najavljivao početak nove godine, stotine Osječana okupljalo na popularnoj promenadi ponad Zimske luke kako bi mu dali podršku i zapljeskali na tom hrabrom činu. Zbog njega je u konačnici i dobio nadimak Čovjek-tuljan, jer kada netko 32 godine zaredom na isti dan skače u zaleđenu Dravu, to zaslužuje i posebno ime i posebno priznanje kojim se Duško ponosio i prihvatio ga kao da mu je rođeno. Posljednji njegov takav skok bio je 31.12.2018. Već sljedeće godine javio se iz Njemačke i na svom Facebook profilu poslao pozdrave svim svojim sugrađanima objavivši kako je privremeno s obitelji otišao kod svog najstarijeg sina Marka.

image
Duško Rudež, 31.12.2010.
Vlado Kos/Cropix

- Svim ljudima dobre volje želim puno zdravlja, ljubavi i sreće u novoj godini. Ove godine na žalost neću biti s vama na zaleđenoj rijeci Dravi, 31.12.2019. god. radi mog dogovora sa obitelji koja je moja jedina snaga i podrška svih ovih godina. Ovdje sam u predivnom ambijentu koji je za moje zdrastveno stanje najbolji jer u gradu Osijeku nema podrške za ljude koji boluju od sindroma Alzheimera, pa smo moja obitelj i ja bili prisiljeni tražiti pomoć kod drugih liječnika u drugim državama. Imam sreću da moj nastariji sin Marko živi u gradu koji je socijalno osjetljiv na ljude u trećoj dobi sa svim svojim životnim iskustvima i mudrostima. Sretan i blagoslovljen Božić i Nova 2020 godina. Želi vam vas Osječanin TULJAN!, napisao je Duško u jednoj od svojih posljednjih objava na Facebooku.

image
Duško Rudež, 31.12.2016.
Emica Elvedji/Cropix

No, Duško Rudež nije bio samo Čovjek-tuljan. Bio je puno više od toga. Brižan suprug i otac, dobri duh Osijeka, neumorni borac protiv ambrozije, tog za mnoge Osječanke i Osječane groznog korova, koji se upravo ovih dana pojavljuje na neuređenim zelenim površinama u svom najgorem obliku.

Godinama je Duško u Udruzi za zaštitu okoliša i ruralne baštine 'Tuljan' okupljao oko sebe volontere i uništavao ambroziju po Osijeku i njegovoj okolici, nailazeći pri tome i na dobre i na loše reakcije sugrađana zbog svoga aktivizma, ali nije odustajao. Odradio je preko 1000 akcija uništavanja ambrozije.

Bio je i sjajan potkivač jaja, pa danas domove brojnih Osječana krase jaja koja je upravo Duško izradio, a brojnu djecu uveseljevao je vozeći se Osijekom na svom motokultivatoru u odjeći Djeda Mraza i darujući im čokoladice i bombone. Svima njima, i nama, koji smo s njim dijelili ovo vrijeme ostat će trajna uspomena na čovjeka koji je sebe davao za ljude i grad koje je neizmjerno volio.

image
Duško Rudež bavio se i potkivanjem uskrsnih jaja
Emica Elvedji/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 19:16