BOŽIDAR DEBELJAK

Preminuo osnivač DIV-a, čovjek koji ih je od prvog pogona u garaži doveo do međunarodne korporacije

Božidar Debeljak i Tomislav Debeljak
 DIV

Jučer je u 75-toj godini života preminuo Božidar Debeljak, osnivač i počasni predsjednik DIV-a.

Kako se navodi u priopćenju DIV Grupe, Božidar Debeljak osnovao je obrt daleke 1971. godine kada je novcem ušteđenim za Fiću kupio stroj za valjanje navoja, nakon čega je napustivši siguran posao u Remontnom zavodu u Bregani, odlučio u svom prvom pogonu (garaži) otvoriti obrt pod nazivom “Debeljak izrada vijaka” ili skraćeno DIV. Prve četiri godine radio je sam, a s obzirom na to da je količina posla s vremenom rasla, 1975. je zaposlio prvog radnika, a od tada DIV je rastao iz godine u godinu i po broju zaposlenika i po opsegu posla.

Zbog toga se stvorila potreba da DIV ima pravu tvorničku halu, koju je Božidar Debeljak svojim sredstvima sagradio u naselju Bobovici u Samoboru, a već nakon par godina, sagrađen je još jedan tvornički pogon u Samoboru i sva druga potrebna logistička infrastruktura. Sve vrijeme posao je rastao, tako da je 2001. DIV unajmio imovinu kninske tvornice vijaka TVIK d.d. tada u stečaju, da bi 2003. na natječaju ponudio najbolje uvjete i kupio imovinu TVIK d.d.-a u stečaju. Danas DIV GRUPA d.o.o. u svom Kninu zapošljava 500 radnika.

No, i nakon Knina posao nastavlja rasti, pa se 2006. godine DIV javlja na međunarodni natječaj za privatizaciju „Fabrike mašinskih delova MIN, Svrljig a.d.“ u Srbiji, tada tvrtke kćeri Mašinske industrije Niš i kupuje jedinog proizvođača kolosiječnog pričvrsnog pribora u ovom dijelu Europe. Iako nitko u Srbiji nije bio pretjerano sretan činjenicom da njihovu tvornicu, koja je tada bila poslovno na dnu, kupuje tada još uvijek manje poznata tvrtka iz Hrvatske. Danas su svi i više nego zadovoljni tom uspješnom privatizacijom koju su srbijanski mediji često gurali u skupinu vijesti “I to je moguće”. DIV je ondje ne samo zadržao postojeći proizvodni pogon nego izgradio još jednu sasvim novu tvornicu betonskih pragova te time nadopunio i udvostručio proizvodnju. MIN-DIV Svrljig a.d. je danas jedna od uspješnijih kompanija u Srbiji, ističe se u priopćenju.

I nakon te akvizicije DIV nije stao sa širenjem, pa je uz ranije osnovane tvrtke u Srbiji (Valjevo) i BiH (Sarajevo) koje su tada bile komercijalni kanal prodaje vijčanog proizvoda u matičnim državama danas obogaćene i vlastitim proizvodnim pogonima i novim lokacijama (Konjic). Božidarov DIV 2013. godine kupnjom dionica Brodosplita jedan je od najvećih proizvođača na polju metaloprerađivačke industrije u jugoistočnoj Europi.

Danas je DIV GRUPA sa preko 4000 zaposlenih među 10 najvećih poslodavaca u RH, a sa svojim tvrtkama od Kine do Amerike, Italije i Velike Britanije ozbiljna međunarodna korporacija.

Posljednji ispraćaj Božidara Debeljaka bit će u petak, 22.10.2021. u 14:30 na Samoborskom groblju Otruševec, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 15:28