U 75. GODINI

Preminuo profesor Ognjen Čaldarović, jedan od najvećih hrvatskih sociologa

Dobitnik je najviših priznanja struke poput priznanja "Rudi Supek" Hrvatskog sociološkog društva

Ognjen Čaldarović

 Darko Tomas/Cropix

Sociolog i dugogodišnji profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) Ognjen Čaldarović umro je u 75. godini, objavio je u ponedjeljak FFZG.

"S tugom obavještavamo kolege, prijatelje, djelatnike i studente Fakulteta da je u 75. godini preminuo prof. emer. dr. sc. Ognjen Čaldarović. Profesor Čaldarović imao je prebogatu biografiju da bi ju bilo moguće navesti u cjelini, stoga samo naglašavamo neke njene elemente", istaknuto je u objavi fakulteta na Facebooku.

Ističu da je profesor Čaldarović bio je zaposlen na Odsjeku za sociologiju od 1975. godine, te da je čitavom nizu generacija predavao brojne temeljene kolegije, od sociološke teorije i urbane sociologije do sociologije vremena i sociologije rizika.

Mentorirao je nebrojene diplomske, magistarske, specijalističke i doktorske radove te je bio autor brojnih knjiga, znanstvenih i stručnih radova, dodaju.

"Odlaskom profesora Ognjena Čaldarovića Filozofski fakultet ostaje bez divnog kolege i čovjeka. Dragog profesora sačuvat ćemo u trajnom sjećanju", poručili su u objavi.

Čaldarović je dobitnik najviših priznanja struke poput priznanja "Rudi Supek" Hrvatskog sociološkog društva za 2019. godinu, kao i dobitnik Povelje Filozofskog fakulteta 2017. godine, najvišeg javnog priznanja koje se dodjeljuje za posebne uspjehe istaknutim znanstvenicima i nastavnicima fakulteta kao nagrada za životno djelo.

Ognjen Čaldarović bio je glavni urednik Revije za sociologiju (1982–85), a neka od njegovih djela su Urbana sociologija (1985), Suvremeno društvo i urbanizacija (1987), Društvena dioba prostora (1989), Energija i društvo (1991), Socijalna teorija i hazardni život (1995), Urbano društvo na početku 21. stoljeća (2011), Čikaška škola urbane sociologije (2012).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. listopad 2022 15:38