U 72. GODINI ŽIVOTA

Preminuo prvi predsjednik Uprave HAC-a Stanko Kovač

U srpnju 2003. godine tadašnji predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je Kovača Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića u znak priznanja za uspješnu realizaciju Vladinog programa izgradnje autocesta.
zagreb,090802hotel palace-potpisivanje ugovora za gradnju tunela brinje autocesta zagreb split-hrvatske autoceste i strabag dionica jkezerane zuta lokva-s lijeva roland zuvela,stanko kovac manfred aschaberfoto:srdjan vbrancic-desk-
 Srđan Vrančić/CROPIX

ZAGREB - U ponedjeljak, 23. srpnja u 72. godini života preminuo je Stanko Kovač, predsjednik Nadzornog odbora Hrvatskih autocesta d.o.o., priopćeno je danas iz Hrvatskih autocesta.

Stanko Kovač bio je prvi predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta (od 2001. do 2004. godine). Karijeru je započeo 1965. u zagrebačkom građevinskom poduzeću Hidroelektra, a 11 godina bio je rukovoditelj različitih gradilišta u zemlji i inozemstvu od kojih su najznačajnija autocesta Zagreb - Karlovac (1970. - 1973.) i brana Sidi Yacoub u Alžiru (1982. - 1985.).

Pomoćnikom ministra za kapitalne investicije u Ministarstvu za javne radove, obnovu i graditeljstvo imenovan je 2000. godine, a u tom svojstvu aktivno je sudjelovao u osmišljavanju novog modela organizacije i financiranja javnih cesta te Programa građenja 450 kilometara novih autocesta u razdoblju od 2001. do 2005. godine, koje su Vlada i Sabor usvojili početkom 2001.

Od 1990. do 1992. godine bio je zastupnik u Hrvatskom saboru, a u rujnu 2001. godine, temeljem provedenog javnog natječaja, Vlada RH Stanka Kovača imenuje predsjednikom Uprave Hrvatskih autocesta. Kovač je s Radimirom Čačićem autor modela financiranja i građenja autocesta u Hrvatskoj, a u svom mandatu predsjednika Uprave realizirao je najintenzivniji Program građenja autocesta odnosno najveći infrastrukturni projekt u ovom dijelu Europe.

U srpnju 2003. godine tadašnji predsjednik Stjepan Mesić odlikovao je Kovača Redom Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića u znak priznanja za uspješnu realizaciju Vladinog programa izgradnje autocesta. Također, 2003. godine od Hrvatskog udruženja menadžera CROMA primio je nagradu za najuspješnijeg menadžera godine u kategoriji javnih poduzeća.

"Radnici Hrvatskih autocesta pamtit će Stanka Kovača kao menadžera koji je ovu firmu vodio marom dobrog gospodara", navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:28