VELIKA MRLJA

Preokrenuo je i dobio najkrvaviju bitku Oluje, a sada ga nisu ni pozvali na proslavu! Zašto je zaboravljen naš slavni general?

 
 Robert Fajt / CROPIX

Dana 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog, pomoćniku načelnika Glavnog stožera generalu Petru Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa Srpske vojske Krajine.

Završni čin

Predajom korpusa koji je brojao oko 5000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja. Dana 8. kolovoza 2017. u Glini je obilježena pobjeda OS RH u Domovinskom ratu i predaja 21. korpusa neprijateljske vojske pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Umirovljenog generala Petra Stipetića na proslavi nije bilo. Naime, nitko ga nije pozvao. “Nisam dobio poziv niti me je itko kontaktirao. Povijest ne treba krivotvoriti. Ja sam bio zapovjednik sektora Sjever, odradio posao i drugo me ne zanima. Ali nije to prvi put da nisam pozvan”, kazao nam je jučer u telefonskom razgovoru umirovljeni general Petar Stipetić. Njega su malo zasmetale riječi predsjednice Grabar-Kitarović, koja je na proslavi u Glini kazala kako su se srpske snage dragovoljno predale. “Nisu se oni dragovoljno predali. Predali su se zbog snage naših vojnika i oružja”, naglašava Stipetić.

Najkrvavija bitka Oluje

Nepozivanje zapovjednika kojeg je predsjednik Tuđman pozvao da spasi situaciju na području sektora Sjever gdje je Hrvatska vojska pod zapovijedanjem generala Basarca imala ogromne gubitke i nije planirano napredovala, prvorazredni je skandal. Fotografija na kojoj pukovnik Čedo Bulat u prisustvu generala Stipetića potpisuje kapitulaciju jedan je od simbola operacije Oluja. No, za Stipetića mjesta na proslavi nije bilo. “Čudno je bilo da nema generala Stipetića, ali organizatori proslave su bili Grad Glina i Udruge branitelja. Mi nismo imali veze s organizacijom”, kazao nam je jučer ministar branitelja Tomislav Medved. Jučer smo neuspješno pokušali kontaktirati gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića kako bismo saznali zbog čega general Stipetić nije pozvan.

Izostanak generala

Stipetić na proslavi ipak nije ostao neprimijećen. Jučer nas je kontaktiralo nekoliko sudionika operacije Oluje koji su bili na području Petrinje pod zapovjedništvom generala Stipetića. Oni su zgranuti činjenicom da general nije pozvan na proslavu. “U sektoru sjever vodile su se najteže borbe u Oluji. Poginulo je 46 naših vojnika i predsjednik Tuđman je onda smijenio generala Basarca i postavio generala Stipetića koji je u roku 24 sata uspio preokrenuti stanje na bojištu. Sve je rezultiralo predajom 21. korpusa. Ovo je sramotan odnos prema generalu Stipetiću i jednom od dva živuća generala s pet zvjezdica”, kazao nam je jedan od nekadašnjih visoko rangiranih zapovjednika u Oružanim snagama i sudionik operacije Oluja.

Trenutak predaje

“Mi smo stigli iz UNPROFOR-ove baze ukrajinskog bataljona u Glini, a on je došao iz pravca Topuskog. Naš susret bio je na cesti. Izašao sam iz vozila i gledam, s druge strane iz vozila izlazi Čedo. Kad me ugledao, počeo je gaziti strojevim korakom. Propisno je pozdravio, ja odzdravio i on je podnio prijavak ovim riječima: ‘Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa, predajem vam korpus i čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi.’ Čedo pozdravlja, ja odzdravljam. Pružio sam mu ruku i pitao ga kako je. A on je rekao: ‘A što da ti kažem? Nikako!’” opisao je ovaj događaj general Stipetić.

Ured gradonačelnika Gline: Pozvali smo Stipetića na proslavu

U međuvremenu, stigao je demantij u kojemu Grad Glina kao jedan od organizatora slavlja ističe da je generalu Stipetiću upućena pisana pozivnica na kućnu adresu. Njihov demantij prenosimo u cijelosti.

- Poštovani, dostavljamo Vam demantij povodom članka objavljenog u Jutarnjem listu, 10. kolovoza 2017. na stranici 7 pod naslovom "General kojem se predao 21. kordunski korpus nije bio ni pozvan na proslavu", autora Krešimira Žabeca, Grad Glina, kao jedan od organizatora dostavlja reagiranje. Informacija koja se navodi u tekstu, da umirovljeni general Petar Stipetić nije bio pozvan na obilježavanje 22. obljetnice predaje 21. kordunskog korpusa, 8. kolovoza 2017. u Glini, ne odgovara činjenicama. Naime, Grad Glina, kao suorganizator obljetnice s Ministarstvom obrane RH, poslao je pisanu pozivnicu na kućnu adresu svom počasnom građaninu, generalu Stipetiću 1. kolovoza 2017.U više navrata i telefonski je Grad Glina pokušao stupiti u kontakt s generalom Stipetićem, no general se nije javljao. Napominjemo kako general Stipetić obljetnici u Glini nije prisustvovao ni 2016. godine, kada je na poziv odgovorio kako neće doći zbog toga što su velike vrućine i nije najboljeg zdravlja. Također, u gore navedenom članku, autor piše da je "Dana 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog,. generalu Petru Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat.". Mjesto predaje je Gornji Viduševac, koji je u sastavu Grada Gline". stoji u priopćenju koje je potpisao Marin Kaurić, ispred Ureda gradonačelnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2022 07:18