StoryEditor
ODUSTAO

PREOKRET: KUŠČEVIĆ IPAK NE IDE U SABORSKI ODBOR ZA ZAKONODAVSTVO Bačić objasnio: 'Htjeli smo da se zaustavi napad na njega'

 
Lovro Kuščević
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izvijestio je u srijedu da se danas neće glasovati o članstvu Lovre Kuščevića u Odboru za zakonodavstvo te da će do idućeg glasovanja u taj odbor predložiti nekog drugog.

„U razgovoru s Kuščevićem, on je procijenio da u ovom trenutku vjerojatno ne bi bio član Odbora za zakonodavstvo“, kazao je Bačić najavivši da će nekog drugog do idućeg glasovanja predložiti u taj Odbor.

Bačić je pojasnio da je Kuščević s pravničkim referencama bio najlogičniji izbor za člana Odbora za zakonodavstvo ali će sada stranka razmotriti članstvo u nekom drugom od radnih tijela Sabora.

"S Kuščevićem sam u dva navrata razgovarao i htjeli smo da se na određen način zaustavi ovaj napad na njega i da ne ide u taj Odbor. O njegovom daljnjem statusu u radnim tijelima zajedno ćemo se dogovarati", kazao je Bačić u Saboru pojasnivši kako su time htjeli izbjeći kritike javnosti.

Dodao je i da koalicijski partneri nisu imali ništa protiv Kuščevićeva imenovanja koje je sada povučeno.

Oporba i dio javnosti se protivio protiv imenovanja Kuščevića u članstvo Odbora za zakonodavstvo s obzirom na to da mu je nedavno na zahtjev DORH-a skinut imunitet zbog istrage o malverzacijama sa zemljištem.

Sanader potvrdio da se danas ne glasuje o Kuščeviću

Predsjednik saborskog Odbora za izbor i imenovanja Ante Sanader (HDZ) potvrdio je da Sabor u srijedu neće glasovati o ranijem prijedlogu Odbora da se za člana Odbora za zakonodavstvo izabere Lovro Kuščević (HDZ) koji je nedavno ostao bez zastupničkog imuniteta radi istrage o malverzacijama sa zemljištem.

Sanader je to rekao odgovarajući Arsenu Bauku (SDP) koji se zanimao za točnost medijske informacije da se u srijedu, u okviru saborskog glasovanja, neće glasovati o Kuščevićevu članstvu u Odboru za zakonodavstvo.

Odbor za izbor i imenovanja je Kuščeviću i Mariji Mačković (HDZ) priznao pravo na naknadu za odvojeni život koja iznosi tisuću kuna mjesečno.

Saboru je predložio da umjesto Ivana Vilibora Sinčića (ŽZ), koji je izabran u Europski parlament, za predsjednika Odbora za zaštitu okoliša izabere Mihaela Zmajlovića (SDP) i razrješi ga dužnosti predsjednika Odbora za ravnopravnost spolova.

Za potpredsjednicu tog tijela Odbor je predložio Mariju Puh (SRiS). 

Zastupnici: Kuščević se povukao iz Odbora zbog javnosti i moguće štete za HDZ

Predstavnici vladajućih i oporbenih klubova zastupnika u Saboru ocijenili su u srijedu da je bivši ministar uprave, a sada zastupnik HDZ-a Lovro Kuščević, kojeg istražuje DORH, odustao od imenovanja u članstvo Odbora za zakonodavstvo zbog pritiska javnosti, ali i moguće političke štete za HDZ.

"Mislim da je HDZ podcijenio reakcije javnosti. Očekivali su da će to proći kao svako drugo imenovanje u odbor i da se to smatra tehničkim pitanjem, međutim to je očito političko pitanje i HDZ je ocijenio da bi mu inzistiranje na tom prijedlogu, a posebno prijetnje opoziciji o smjeni svih njihovih članova odbora, nanijelo veliku političku štetu. Zbog toga su povukli ručnu", smatra predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.

Kaže da u ovom trenutku nema dovoljno informacija jesu li koalicijski partneri HDZ-a bili presudni za donošenje takve odluke, no vjeruje da je i kod partnera nastupilo određeno olakšanje.

Predsjednik Bandićeva kluba zastupnika Kažimir Varda pretpostavlja da se Kuščević sam povukao. Radi se, ocijenio je, o pritisku javnosti i saborskih zastupnika, bez obzira na presumpciju nevinosti koja je u politici diskutabilna, jer to mora biti osobna odluka čovjeka na kojeg se to odnosi. "Ja bih se sam povukao u tom slučaju", poručuje Varda.

U njegovu bi klubu zastupnika, dodaje, svi glasovali po savjesti, dok bi on osobno glasovao za imenovanje Kuščevića jer je to rutinski postupak i svaka stranka ima pravo na određeni broj ljudi po odborima.

I HNS-ovac Milorad Batinić ističe da njegova stranka nije radila pritisak protiv izbora Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo. Autonomna je stvar svakog kluba kojeg će predstavnika kandidirati u radno tijelo, pojasnio je.

"Što se nas tiče, mi ne bismo u taj odbor kandidirali osobu koja je u određenim procesima. Međutim, poštujemo odluke klubova, neovisno je li riječ o vladajućima ili oporbenima", kaže Batinić.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2020 14:32