TAJNO GLASANJE

PREOKRET NAKON OBJAVE ČLANKA U JUTARNJEM Djeca akademika ipak neće dobiti godišnje nagrade HAZU-a

 
Dragutin Feletar (gore desno), Marko Pećina (dolje desno)
 Boris Kovačev / CROPIX, Tomislav Serdar / CROPIX

Djeca akademika ipak neće dobiti godišnje nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Nakon što je Jutarnji list otkrio plan po kojemu su među predlženim kandidatima sin akademika Dragutina Feletara i kćer akademika Marka Pećine, Predsjedništvo HAZU-a na današnjoj sjednici tajnim je glasanjem odlučilo da Petar Feletar i Nives Pećina-Šlaus ipak neće dobiti nagradu.

Nagrada Akademije dodjeljuje se domaćim i inozemnim autorima za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u državi, čija su djela "doprinos od iznimnog i trajnog značenja za RH".

Podsjetimo, razred za društvene znanosti, u kojemu sjedi i akademik Feletar koji je ujedno član Odbora za dodjelu nagrada, predložio je za nagradu Petra Feletara, a razred za medicinske znanosti, u kojemu je akademik Pećina, predložio je za nagradu njegovu kćer. Oba akademika izjavila su Jutarnjem kako nemaju ništa s tim prijedlozima, jer o njima nisu glasali već su se izuzeli. Ujedno su pitali - zar djeca akademika ne mogu biti talentirana?

Kako nam je potvrdio predsjednik Akademije Velimir Neidhardt nakon sjednice Predsjedništva, tajnim glasanjem je odlučeno da ti razredi ove godine neće imati odabranike za nagradu, koja se sastoji od povelje i plakete. Nagrada, koje se uručuju na Dan HAZU-a, 29. travnja, neće biti u još jednome razredu Akademije, onom za glazbenu umjetnost.

Umjesto devet nagrda, HAZU će ove godine uručiti samo njih šest.

Kako doznajemo, nagradu će primiti Zlatko Drmač, Nikola Pernar, Ankica Čilaš Šimpraga, Ratko Cvetnić, Petar Barišić i Hrvoje Pandžić.

- Tako je odlučilo Predsjedništvo, a razloge ne želim komentirati – kratko nam je rekao predsjednik Akademije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:02