VOZAČI NA MUKAMA

Preokret! Punjenje električnog auta postalo skuplje od benzina i dizela, pogledajte brojke

Prije godinu dana trošak punjenja električnog auta bio je između 50 i 70 posto manji od benzinaca i dizelaša
 Mathieu Thomasset/AFP/Profimedia

Prije tjedan dana Europska unija donijela je zakon o zabrani prodaje novih benzinskih i dizelskih automobila od 2035. godine.

Alternativa bi trebali biti električni automobili.

No, zbog divljanja cijena električne energije, nameće se pitanje da li je vožnja u autima na struju isplativija od vožnje na dizel ili benzin? Do nedavno je računica bila jasna, no situacija se dramatično promijenila.

Prema izračunu talijanskog portala Facile.it, specijaliziranog za zaštitu potrošača, cijena punjenja električnog auta danas je 160 posto veća nego prije godinu dana. Lani je električni auto bio najjeftiniji za punjenje, a ovisno o modelu, trošak je bio između 50 i 70 posto manji od benzinaca i dizelaša.

Talijani su analizirali tri različita automobila u električnim, dizelskim i benzinskim verzijama, s potrošnjom koju su deklarirali proizvođači automobila (WLTP test) te aktualnim cijenama struje i goriva.

Rezultat?

Na prijeđenih 1000 kilometara, vlasnik automobila iz B segmenta (snaga 100-136 KS) danas će na dizel potrošiti 71 euro, na benzin 83, a na struju 85 eura!

U slučaju limuzine C segmenta (130-150 KS), trošak dizela je 77 eura, struje 80 eura, a benzina 88 eura.

Jedini slučaj u kojem je električni automobil još uvijek najpovoljniji je potrošnja s limuzinom D segmenta (249-286 KS).

Na tisuću kilometara, električni auto ‘popit‘ će samo 99 eura, dizelaš 108, a benzinac 124 eura.

Prema istraživanju koje prenose talijanski mediji, izračuni su napravljeni pri punjenju automobila u kućnoj utičnici struje. Punjenje na javnim punionicama još je skuplje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:58