POBUNA U NACIONALNOM AVIOPRIJEVOZNIKU

PREOKRET U CROATIA AIRLINESU Uprava ipak odustaje od otkaza za 42 stjuardese?!

Sindikati su potvrdili da sutra kreću u veliki štrajk. Otkazana su 23 leta. Pogledajte popis otkazanih letova
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Djelatnici Croatia Airlinesa najavili su kako će sutra u 6 sati stupiti u veliki štrajk ukoliko se do tada ne postigne dogovor s Upravom te kompanije.

Iz sindikata su ipak poručili kako još postoje neke indicije da će se do sutra ujutro uspjeti postići okviran dogovor.

Koji su letovi otkazani možete pogledati OVDJE

Uprava Croatia Airlinesa (CA) poručila je, pak, da će unatoč mogućem štrajku, koji su za sutra najavili sindikati pilota, stjuardesa i zemaljskog osoblja nacionalnog avioprijevoznika, svi putnici biti zbrinuti i prevezeni do svojih odredišta.

- Pripremili smo se za štrajk i organizirali zamjenske avione, rekao je novinarima član Uprave CA-a Zlatko Širac.

- Spremni smo na razgovor i još neke ustupke, ali prava koja su bila zajamčena dosadašnjim kolektivnim ugovorom nisu više održiva, naglasio je te je najavio je da bi Uprava mogla odustati od davanja otkaza stjuardesama koje su 1. i 2. svibnja masovno otvarale bolovanje, što je kod poslodavca izazvalo sumnju da se radi o nezakonitom prosvjedu protiv novog kolektivnog ugovora.

- Dobili smo nalaze HZZO-a i mišljenje Radničkog vijeća, te smo zatražili dodatno pojašnjenje od Ministarstva zdravlja i HZZO-a, jer ako je iznenadno bolovanje 42 članova kabinskog osoblja bilo normalno i medicinski opravdano zanima nas što se dogodilo 1. i 2. svibnja u točno određenoj skupini radnika, kako bi se iduće godine znali na vrijeme zaštiti, kaže Širac.

- Na temelju mišljenja HZZO-a i Radničkog vijeća donijet ćemo odluku hoćemo li uručiti otkaze. Zasad se radi o pokretanju postupka izricanja namjere otkaza ugovora o radu, rekao je Širac i time nagovijestio da od otkaza ipak neće biti ništa, jer su i HZZO i Radničko vijeće ocijenili da su bolovanja bila opravdana i u skladu sa zakonom.

'VEĆ NAKON DVA LETA U AVIONU DASH NE MOŽE SE BEZ TABLETA ZA GLAVOBOLJU' Zašto stjuardese kreću u štrajk

Dragan Matić / CROPIX

FOTO: Dragan Matić / CROPIX

Podsjetimo, tri su sindikata unutar kompanije potpisala novi Kolektivni ugovor kojim se režu prava i plaće zaposlenika dok su ga Sindikat pilota, Sindikat kabinskog osoblja i Sindikat djelatnika u zrakoplovstvu odbili potpisati.

Od Uprave zahtijevaju da se zadrže prava iz prvog Kolektivnog ugovora koji je istekao 1. travnja 2013. godine.

Ukoliko zaista stupe u štrajk njih 20 posto ipak će, prema zakonu, morati ostati na radnome mjestu kako bi se ispunili minimalni uvjeti za rad kompanije.

Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić rekao je novinarima da su predstavnici pilota danas bili na radnom sastanku s ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i predstavnicima Uprave, no nije postignut nikakav dogovor. Zasad nije bilo pomaka u razgovorima, što ne znači da ih neće biti, izjavio je Bilić dodavši da su piloti spremni učiniti sve da ne dođe do štrajka jer će on naštetiti i kompaniji i zaposlenicima.

Predstavnica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Ivana Lojo zatražila je da se, osim zadržavanja dosadašnjih prava stjuardesa i stjuarda dodatno utvrdi kako na mjestu člana kabinske posade ne mogu raditi osobe koje nisu zaposlene u Croatia Airlinesu.

Stjuardese se žale da su im novim kolektivnim ugovorom primanja srezana za čak 40 posto. Nedavnu aferu oko masovnog bolovanja kabinskog osoblja i prijetnji otkazom za 42 zaposlenih, tumače pak kao demonstraciju sile uprave, kako bi se prisililo da prihvate novi kolektivni ugovor. Zbog straha od otkaza, stjuardese se sada ne usude otići na bolovanje, bez obzira na zdravstveno stanje, tvrde iz Sindikata.

Predsjednik Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenih u zrakoplovstvu Tomislav Rajković zatražio je da uprava razmotri odluku o otkazima za 27 posto zaposlenih u operativi i administraciji, što je oko 130 od ukupno 480 članova zemljaskog osoblja. Tvrdi da je više od 15 posto otkaza štetno za CA jer će se na mjesto otpuštenih radnika morati zapošljavati ljudi izvan kompanije.

Traži isplatu punih otpremnina, koje mogu doseći do 120 tisuća kuna, a najavljuje i spremnost na odustajanje od štrajka ako u pregovorima dođe do pomaka. Uprava CA najavila je da će se na zahtjeve sindikata očitovati na konferenciji za novinare koja bi trebala započeti uskoro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:42