SRAMOTA U BOKANJCU

PREOKRET U SLUČAJU BOLESNE DJEVOJČICE IZ ZADRA KOJU JE SVEĆENIK ODBIO PRIČESTITI Nakon što su mediji izvijestili o skandalu reagirao je nadbiskup

Ilustracija
 REUTERS

Aurora Pavić, teško bolesna devetogodišnja djevojčica s Bokanjca koju je mjesni svećenik don Srećko Petrov odbio pričestiti jer je zbog bolesti izostala s 22 sata crkvenog vjeronauka, ipak će na pričest sa svojim prijateljima.

Naime, dan nakon što je Zadarski list objavio ovu priču, reagirao je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić osobno te je sinoć pozvao obitelj Pavić na razgovor u nadbiskupsku palaču.

Podsjetimo, Aurora od rođenja boluje od GERB-a, tj. refluksa želuca, astme i aberantnog trahealnog bronha, njezina majka Ana Pavić teškog oblika artritisa i Hodgkinovog limfoma, a Aurorin otac, koji je jedini radio, ostao je bez posla. Zadarski piše kako je nadbiskup pokazao razumijevanje te obećao da će Aurora ipak na pričest ove godine, a ne dogodine s mlađom generacijom. Naime, upravo zbog svojih zdravstvenih problema djevojčica je izostala 193 sata iz škole, koji su opravdani, i 22 sata s crkvenog vjeronauka.

Zbog toga joj je svećenik pred svom ostalom djecom rekao da ne može na pričest.

"Moje dijete došlo je prošli tjedan na crkveni vjeronauk da bi je župnik prozvao pred svom djecom zbog nedolazaka i objavio na kraju sata da se neće pričestiti, iako zna za našu situaciju i zna da je ona bolesna. Posljednji put kad je bio kod nas u prosincu na blagoslovu kuće nije imao problem uzeti kovertu sa stola, i tad je vidio da ja ležim nepokretna", ispričala je novinarima Aurorina majka Ana Pavić.

O razgovoru nadbiskupa i obitelji Pavić jučer su priopćenjem izvijestili i iz Tiskovnog ureda Zadarske nadbiskupije, javlja Zadarski list.

"U razgovoru je majka objasnila detalje i okolnosti zbog kojih njihovo dijete nije bilo u mogućnosti pohađati pripravu za sakramente. Također se istaknulo kako je reakcija župnika don Srećka Petrova, da ne pripusti dijete sakramentima, bila sasvim razumljiva, budući da crkveni Zakonik nalaže brižljivu i doličnu pripravu (usp. Zakonik kanonskog prava, kann. 913-914).

Budući da dijete nije pohađalo vjeronauk župnik je trebao slijediti crkvene propise koji su, osim za pripravnika, znak i pravednosti prema ostaloj djeci koja su uredno pohađala pripravu.

Brigu o pohađanju školskih i župnih obveza prije svega dužni su voditi roditelji. Stoga je potrebno na početku same školske godine obavijestiti župnika o eventualnim problemima i poteškoćama djeteta kako bi crkvena zajednica na vrijeme iznašla najbolja moguća rješenja. Klima koja se stvorila nakon istupa u javnost u prvom redu nije bila dobra za dijete, posebice zbog objave njegove slike, imena i bolesti.

Vodeći računa o stanju i budućnosti najslabijih, a u ovom slučaju to su djeca, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić odlučio je dopustiti župniku don Srećku Petrovu da pripusti dijete sakramentima“, stoji u odgovoru Nadbiskupije koji smo dobili.

Majka djevojčice Aurore kratko je prokomentirala sastanak kod nadbiskupa zaključivši kako je sretna jer je pokazao razumijevanje za njihovu situaciju te kako je njima, kao roditeljima, najbitnije da je u cijeloj toj priči njihova kćer zadovoljna i sretna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:14