ukinuta mjera

Preokret u slučaju mason: Sud vratio Jelenića na posao, slijedi nova suspenzija?

Zahtjev za udaljenje s posla nije dovoljno obrazložen, smatra Vrhovni sud. DOV će sljedeći tjedan odlučiti hoće li uputiti novi
Drazen Jelenić
 Damjan Tadic/Cropix

Bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, koji je zbog masonstva najprije ostao bez funkcije prvog čovjeka tužiteljstva, a onda je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek protiv njega inicirala stegovni postupak i ishodila suspenziju, u ponedjeljak se vraća na posao. Vrhovni sud je jučer prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo odluku Državnoodvjetničkog vijeća (DOV) kojom mu je produljeno privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjenika glavne državne odvjetnice na rok od daljnja tri mjeseca.

Sam Jelenić nije želio komentirati odluku Vrhovnog suda, ali je zato njegova odvjetnica Vesna Alaburić kazala kako ona znači da se Jelenić prvog radnog dana, dakle u ponedjeljak, vraća na posao.

Rok od tri mjeseca

- Vrhovni je sud postupao u okviru svoje mjerodavnosti kao drugostupanjsko tijelo u postupku za stegovnu odgovornost zamjenika državnih odvjetnika. Prihvatio je žalbu zamjenika glavne državne odvjetnice RH i ukinuo prvostupanjsko rješenje DOV-a. Prvostupanjskim je rješenjem produljeno privremeno udaljenje od obavljanja državnoodvjetničke dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice na rok od daljnja tri mjeseca - priopćio je Vrhovni sud. Podsjetimo, DOV je postupajući povodom zahtjeva glavne tužiteljice Zlate Hrvoj Šipek 13. travnja odlučio privremeno suspendiratii Jelenića na tri mjeseca, te je 28. travnja donio odluku o pokretanju stegovnog postupak protiv njega.

- Vrhovni sud smatra da sama činjenica da je glavna državna odvjetnica pokrenula stegovni postupak ne može biti razlog za odluku o produljenju privremenog udaljenja zamjeniku glavne državne odvjetnice. Stegovni postupak nije po automatizmu osnovan razlog koji uvjerljivo opravdava donesenu odluku o produljenju privremenog udaljenja. Zakon koji regulira takve situacije propisuje da zamjenik može biti privremeno udaljen od obavljanja dužnosti, ali to ujedno znači da to toga i ne mora doći - kaže Vrhovni sud.

Po ocjeni Vrhovnoga suda, odnosno odluci koju je donio sudac Ranko Marijan, odluka DOV-a ne sadrži valjano obrazloženje pa je nije moguće ispitati. - Ako doista za vrijeme trajanja stegovnog postupka nije moguće redovno obavljanje dužnosti zamjeniku glavne državne odvjetnice, onda to treba jasno obrazložiti - ističe se u priopćenju Vrhovnog suda. Sudac Marijan pritom je DOV-u dao jasnu uputu da u ponovljenom postupku treba donijeti novu "na zakonu utemeljenu odluku koju će pravilno i potpuno obrazložiti i pritom otklonit uočene nedostatke". Predsjednik DOV-a i zamjenik glavne državne odvjetnice Darko Klier kaže da će DOV u sastavu od tri člana idući tjedan donijeti novu odluku, ali je "teško reći kakva će biti". Moguće je stoga da Jelenićev povratak na posao potraje svega dan, dva, pa da ga se ponovo suspendira. Klier, međutim, kaže kako ga odluka Vrhovnog suda nije iznenadila. Ne dvoji da će DOV po njoj postupati, ali se ne slaže s pravnim stavom Vrhovnog suda.

- Odluka o suspenziji i produljenju suspenzije trebale bi činiti pravnu cjelinu. Za prvu odluku su Vrhovni i Ustavni sud rekli da je prikladno pravno sredstvo upravni spor, pa je DOV i u produljenju dalo uputu o pravnom sredstvu da se pokrene upravni spor. No, sudac pojedinac na Vrhovnom sudu je rekao da je dopušteno pravo žalbe - kaže Klier i dodaje da bi odluka o suspenziji i produljenju suspenzije trebale činiti pravnu cjelinu. Također je podsjetio da je kod sudaca o čijoj stegovnoj odgovornosti i suspenziji odlučuje Državno sudbeno vijeće (DSV) isključivo pravno sredstvo upravni spor. Ispada, kaže, da su suci i državni odvjetnici u drugačijem pravnom statusu premda jedni i drugi spadaju u pravosudne dužnosnike.

- Ali nisam iznenađen. Odluka DOV-a je ukinuta zato što Vrhovni sud smatra da nisu dovoljno uvjerljivo rastumačeni razlozi za privremeno udaljenje, a to znači da im nije dovoljno rastumačena monolitnost i hijerarhija ustroja DORH-a - rekao je Klier.

Nadležnost odlučivanja

Stav Vrhovnog suda, kao ni Jelenić, nije željela komentirati njegova tužiteljica i šefica, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek.

- Nemam komentara. To je odluka Vrhovnog suda - kratko nam je poručila Hrvoj Šipek. - Možda je ovo prilika da glavna državna odvjetnica preispita svoju inicijativu da se Jelenića stegovno goni i da mu se i prije odluke o eventualnoj stegovnoj odgovornosti onemogući rad. A i da DOV o važnim pitanjima kao što su ljudsko pravo na rad odlučuje pravilno i pomno - nada se odvjetnica Alaburić. Kao važno ističe da je Vrhovni sud utvrdio svoju nadležnost odlučivanja o suspenziji u vezi sa stegovnim postupkom.

- Važni su i dijelovi odluke kojima Vrhovni sud ukazuje DOV-u da ne smije olako odlučivati o privremenom udaljenju i da je dužan razmotriti okolnosti koje mogu opravdati ovu mjeru, kojom se nesumnjivo povrjeđuju Jelenićeva ljudska prava - kaže Alaburić. Priča je započela kada je poduzetnik Nikica Gabrić prijavio da ga se pokušalo iznuđivati prijetnjom objave tekstova o njegovoj masonskoj loži. Tada se saznalo da je tadašnji glavni državni odvjetnik Jelenić mason i on je pod pritiskom javnosti 19. veljače 2020. dao ostavku, premda je tvrdio da njegovo članstvo u zakonitoj udruzi ni na koji način nije utjecalo na obnašanje njegove dužnosti.

Otegnulo se zbog korone

Hrvoj Šipek, koja ga je naslijedila na čelu DORH-a, nije promptno reagirala i Jelenić je nastavio raditi kao njezin zamjenik pa je bilo veliko iznenađenje kada je, godinu dana kasnije, protiv njega pokrenula stegovni postupak i zatražila razrješenje. Njezini su motivi ispali nejasni, no osobe koje dobro poznaju situaciju u DORH-u tvrde da u pozadini nema sukoba između Hrvoj Šipek i Jelenića, nego je posrijedi splet okolnosti. - Možda je posrijedi bila nesigurnost pa je najprije htjela dobiti odluku Etičkog povjerenstva. A kada je dobila odluku, Hrvoj Šipek je dobila koronu i sve se malo otegnulo - kaže nam osoba iz tužiteljstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:47