DEBATA NA HRT-u

PREPIRKA U OTVORENOM Panenić rekao da je HDZ Sauchu na svoju stranu pridobio metodom 'identificirati, locirati i transferirati' pa razgnjevio Šeksa

Arsen Bauk, Vesna Pusić, Vladimir Šeks i Tomislav Panenić
 Dragan Matić / Damjan Tadić / Goran Mehkek / Hanza Media

U večerašnjoj emisiji HRT-a "Otvoreno" gostovali su Vladimir Šeks, Arsen Bauk, Vesna Pusić i Tomislav Panenić, a raspravljalo se o tome kako će se rasplesti parlamentarna pat-pozicija, zašto je Tomislav Saucha podržao Zdravka Marića i zašto je Božo Petrov dao ostavku. Također se raspravljao o pitanju je li moguća manjinska Vlada.

Prvi je govorio Šeks na pitanje je li on "veliki lisac u političkom prostoru".

- Ja nisam ni veliki, ni lisac, ali ni stari - rekao je Šeks i potom odgovorio na pitanje kako će se sutra postaviti Odbor za Ustav.

- Ja mislim da će Odbor za Ustav donijeti odluku prema kojoj akademik Reiner nije protuposlovnički preuzeo predsjedanje Saborom. Potpredsjednici Sabora Reiner, Jandroković i Brkić su birani iz redova parlamentarne većine i mogu preuzeti predsjedanje Saborom, a nadam se da će takvo stajalište zauzeti i Odbor za Ustav, čije stajalište plenarna sjednica može prihvatiti, ali i preinačiti.

Ja očekujem da će na plenarnoj sjednici biti prihvaćena interpretacija da je Reiner bio u skladu s poslovnikom i da će se nakon toga prihvatiti ostavka Bože Petrova. Nakon toga, ovisno o tome hoće li HDZ i njegovi partneri imati dovoljnu ruku, sada imaju 75, slijedio bi izbor Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Sutra će dakle ovisiti o procjeni hoće li HDZ i njegovi partneri naći izlaz da se izabere Jandroković - ako to neće biti moguće, tada će ova sjednica biti zaključena, a sljedeća će biti tek nakon prvog kruga lokalnih izbora - rekao je Šeks.

Sljedeća je govorila Vesna Pusić koja je na pitanje je li Reiner smio preuzeti predsjedanje Saborom rekla da će se prikloniti "zdravoj pameti" i da vjeruje da će Odbor za Ustav doći do dobre i razumne odluke.

- HNS je započeo postupak prikupljanja potpisa za izglasavanje nepovjerenja Vladi jer ne znamo ima li Vlada podršku zastupnika. Mora se provjeriti ima li Vlada većinu, naročito jer su izgubili glavnog partnera.

Koji će biti vaš stav u samom Odboru? - bilo je pitanje voditelja emisije Mislava Togonala.

- Odluka Odbora bit će dobra, a predsjednika Sabora treba se izabrati. Ali moram reći da bi bilo jako nezgodno da nakon što je Vlada za jedan glas uspjela ne izgubiti ministra, što nije velika pobjeda, nakon toga imamo taj problem da se ne bira predsjednik Sabora, iako je to tehnički moguće, jer nema 76 ruku - rekla je Pusić.

Poslije Vesne Pusić pričao je Arsen Bauk:

- Mi smo kao zastupnici SDP-a, HNS-a, HSS-a i HSU-a započeli postupak opoziva ministra. Nakon toga je Most napustio parlamentarnu većinu, koja je tako s 88 zastupnika spala na 73 glasa, ali su dva zastupnika koja nisu bila u toj većini, Ivica Mišić i Tomislav Saucha, glasala protiv opoziva Zdravka Marića. Ovog trenutka imamo 151 zastupnika, a nemamo parlamentarnu većinu (75 na obje strane) već manjinsku Vladu.

Što se tiče poslovnika, mi mislimo da ova situacija njim nije pokrivena, ali mislimo da imamo rješenje dok se ne skupi parlamentarna većina ili se Sabor ne raspusti. Ako HDZ ne dobije 76. glas za predsjednika Sabora, Sabor će prihvatiti mišljenje Odbora za Ustav i potom idemo na pauzu do nakon lokalnih izbora - rekao je Bauk.

Poslije Bauka govorio je Panenić koji je otkrio što će dalje raditi Most:

- Sad smo u poziciji da čekamo da saborska većina donese svoju odluku. Nama nije biti na vlasti pod svaku cijenu i na kraju je rezultat neriješen, a ako premijer proglašava pobjedu, mislim da je to zapravo poraz jer nije imao potporu 76 zastupnika za svojeg ministra. Predsjednica je pozvala predstavnike stranaka na razgovore i mislim da će pravilno procijeniti da li postoji većina. Odgovornost predsjednice je da osigura zaštitu države i naravno da će to učiniti jer mi sad imamo jedan kancelarski sustav u kojem više nema odgovornosti pojedinog ministra, rekao je Panenić i dodao:

- Mislim da HDZ pokušava stabilizirati biračko tijelo uoči izbora jer po novim anketama Most zadire u njihovo biračko tijelo, jer nas se prepoznaje kao čiste - rekao je Panenić.

Potom se ubacio Šeks i rekao da Ustav točno predviđa kada se testira većina u Saboru, što je danas rekao i predsjednik Ustavnog suda.

- Prema tome, treba se držati striktno Ustava. Slažem se s kolegicom Pusić i kolegom Baukom da se nađe rješenje in favorem održanja parlamentarnog sustava. Ako Odbor za Ustav nađe bolje rješenje od članka 34, stavak 3 Poslovnika...

Bauk je pak prešao na temu koji je razumni rok za izglasavanje ministara:

- Prema HDZ-u je to očito četiri godine - rekao je Bauk na što mu je Šeks počeo citirati Zakon o Vladi.

- Premijer Plenković će na sjednici Sabora predložiti nove ministre i zatražiti da se glasa o njihovom povjerenju. Postoje zato i primjereni rokovi - rekao je Šeks, a Bauk dobacio da iz toga zaključuje da HDZ nema većinu.

Pusić je pak napomenula da onog trenutka kad se skupi 31 potpis za izglasavanje nepovjerenja Vladi, imamo 30 dana do kada to mora doći na sjednicu Sabora. Pozivamo vas da nam se pridružite - rekla je Pusić Bauku.

Na pitanje je li u Hrvatskoj moguća manjinska Vlada, Pusić je odgovorila.

- Morat ćemo malo još politički sazrijeti za to. Sigurno jednog dana, kad stabiliziramo institucije - rekla je Pusić i dodala da u HNS-u nisu spremni ući u Vladu s HDZ-om, ali da su spremni biti u "dosluhu sa zdravim razumom".

Na pitanje gube li ovom situacijom i HDZ i Most, Panenić je rekao:

- Lokalni izbori bit će veliki test za ovaj manevar. Na nama će se testirati ovaj model u kojem se HDZ približava HNS-u, dok se nas gura prema SDP-u, a na ljevici nas pak prikazuju tvrdom desnicom. Mi nismo izašli s namjerom da rušimo cijeli sustav i ostavili smo Plenkoviću da pokazuje da ima većinu. Mi nećemo biti u Vladi kao dužnosnici, ali ćemo biti tu da izglasavamo zakone - kazao je Panenić.

Bauk je na pitanje o izborima rekao da "misli da je SDP spreman za izbore" i da ima veći rejting nego HDZ u ovo vrijeme prošle godine. O potezu Sauche rekao je tek da misli da je "svima sve jasno":

- Za nešto izreći i povezati treba imati dokaze, a ja sam dovoljno ozbiljan da to ne radim prema nekim indicijama.

Panenić je pak rekao da je HDZ osigurao taj glas:

- Evo, gospodin Šeks je tu pa mogu reći da su to napravili u stilu one "identificirati, locirati i transferirati". Naći nekoga tko je bio na lijevoj strani da tako pretrči na desnu...

Šeks je vidno uzrujan odmah rekao da je to prljava, gnjusna laž:

- To jedna klevetnička laž koju je prije nekog vremena ovdje ponavljao i vaš kolega bombarder Bulj isto s aludiranjem na generala Gotovinu. To je, nisko, podlo, prljavo i sramite se zbog toga! - rekao je Šeks, pojašnjavajući da čuvena fraza 'identificirati, locirati, transferirati' nije njegova, već da je on svojedobno samo čitao zaključak tadašnjeg VONS-a. Panenić je pak ostao pri svojem, a Šeks je i dalje inzistirao da je sve što govori difamacija i gnjusoba i rekao da je oporba danas ne samo doživjela poraz: "Ovo je bio slom i fijasko njihovih objeda i difamacija", kazao je.

- Vi ste tvrdili da je premijer Plenković štitio kriminal u Agrokru, a on je poduzeo sve potrebne korake da se smiri stanje u Agrokoru. I ovo što niste uspjeli srušiti ministra Marića je fijasko. Cilj je bio Andrej Plenković. Bijedni pokušaj koji je propao! - rekao je Šeks.

Pusić je podsjetila da su HDZ i Most jedni druge dva puta doveli na vlast i srušili je:

- Most ima rušilački potencijal. Jedanput ti se može dogoditi, a dvaput je previše, pogotovo za Hrvatsku - rekla je Pusić. Bauk je pak dodao da gledajući rat Mosta i HDZ-a može samo u ruke uzeti kokice, a onda je još dodao da ga živo zanima je li netko iz HDZ-a jutros znao kako će glasati Saucha:

- Ja mislim da je znao. A ako on misli drugačije neka ode na poligraf, ako je već mogao i ranije - rekao je Bauk, dok mu je Šeks uzvratio da ne širi insinuacije, a Pusić je samo kratko dobacila da puste Sauchu na miru jer ima već dovoljno problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:02