SJEDNICA ODBORA

Prepucavanje Hasanbegovića i Selak Raspudić: ‘Zašto se u tajnosti drže imena ostalih profesora?‘

‘Ova zajednička sjednica organizirana je prije tri tjedna, prije no što se o tom slučaju počelo pisati‘, odgovorila je Selak Raspudić
Zlatko Hasanbegović i Marija Selak Raspudić
 Damjan Tadić I Bruno Konjević/cropix

Što institucije mogu učiniti da bi spriječile spolno zlostavljanje?, tema je zajedničke sjednice Odbora za ravnopravnost spolova, Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu i Odbora za informiranje, informatizaciju i medije organizirana povodom aktualnih slučajeva spolnog uznemiravanja na fakultetima i Hrvatskoj radioteleviziji s ciljem razmatranja preporuka za jasnije definiranje protokola o postupanju u slučaju spolnog uznemiravanja te moguće prilagodbe zakonodavnog okvira koja bi išla u smjeru jasnije i kvalitetnije osude spolnog uznemiravanja.

Nakon uvodnih izlaganja nastao je fajt kojeg je izazvao Zlatko Hasanbegović "retoričkim pitanjem":

- Rasprava je banalizacija i trivijalizacija javnog i političkog života. Odgovor o načinima zaštite seksualnog uznemiravanja je banalan. Treba provoditi zakone kao i za bilo koje druge patologije. I rasprave lišiti ideologije. Ova je rasprava instrumentalizacija u svrhu obračuna u akademskoj zajednici. Ne bismo danas uopće raspravljali da beogradski slučaj Mike Aleksića nije poslužio javnom ruglu i kao toljaga u svrhu obračuna u akademskoj zajednici, kazao je Hasanbegović očito aludirajući na slučaj umirovljenog profesora s Filozofskog fakulteta Drage Roksandića u Zagrebu kojeg je pet studentica optužilo za seksualno uznemiravanje."

Na to je reagirala Mostova Marija Selak Raspudić:

- Nakon pompozne replike moram vas podsjetiti da je ova zajednička sjednica organizirana prije tri tjedna, prije no što se o tom slučaju počelo pisati i nikako se s njime ne može dovoditi u vezu. Moguće je da ste vi taj koji instrumentalizirate raspravu u svrhu vlastite promocije.

HDZ-ova Vesna Bedeković priprijetila je Hasanbegoviću opomenom jer koristi raspravu u krive svrhe.

Hasanbegović je replicirao:

- Ne budimo licemjeri. Zašto se drže u tajnosti imena ostalih profesora. Isto je i s HRT-om, radi se o obračunu klanova a ne odgovoru na problem..., rekao je.

Marija Selak Raspudić ironično mu je uzvratila:

- Znam da Hasanbegović gaji osobitu ljubav prema kazalištu, ali ovdje nije riječ o predstavi. U odborima smo postavljeni sukladno legitimitetu i volji naroda. Tko je ili nije otvorio Pandorinu kutiju ostaje povjesničarima da razjasne. Sami ste priznali da je kutija otvorena i mi trenutno razgovaramo o žrtvama studenticama što jest ozbiljan institucionalan problem, rekla je Selak Raspudić.

Na sjednicu su pozvani predstavnici: Rektorskog zbora, Vijeća studenata sveučilišta, Vijeća veleučilišta i visokih škola, Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola, Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu, zaposlenika i uprave HRT-a, Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva pravosuđa i uprave, kao i nevladinih udruga koje pružaju zaštitu žrtvama spolnog zlostavljanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:00