GORDAN JANDROKOVIĆ

‘Prerano je sada reći hoće li to učiniti, ali Sabor i sam može u Ustav unijeti pandemiju u članak 17‘

Pozvao bih sve da budu razboriti i da u tolerantnoj atmosferi sve bude napravljeno kako predviđaju Ustav i zakoni, istaknuo je

Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/CROPIX

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u ponedjeljak, komentirajući tvrdnje o ukradenim referendumima, kako nije dobro stvaranje ozračja u kojemu se unaprijed nekoga optužuje za krađu.

- Ne bih volio da se stvara ozračje u kojemu se pokušava nametnuti slika da je netko ukrao potpise - izjavio je Jandroković.

- Neka organizatori dođu, neka pokažu koliko su potpisa skupili, bitno je da ovoga puta javnost bude što bolje uključena u taj proces, kako bi se otklonila svaka sumnja ima li ili ne dovoljan broj potpisa - naglasio je predsjednik Sabora u emisiji "S Markova trga" Hrvatskoga radija.

Što slijedi ako Most ima dovoljno potpisa?

Objasnio je i što slijedi, ako je točno da Most ima dovoljan broj potpisa.

Prvo treba vidjeti je li prikupljen dovoljan broj potpisa, nakon toga očekuje se da će organizator zatražiti od Sabora, odnosno njegova predsjednika, da ih primi da bi mu uručili zahtjev za raspisivanje referenduma i potpise koje su prikupili.

Kao predsjednik Sabora, kaže Jandroković, njihov će zahtjev uputiti Odboru za Ustav koji će donijeti zaključak koji će se raspraviti na plenarnoj sjednici i nakon toga zatražiti od Vlade da provjeri ima li organizator dovoljno potpisa. Nakon toga, Vlada utvrđuje o kojem se broju radi i informira povratno Sabor.

U slučaju da je prikupljen dovoljan broj, ponovno se ulazi u proceduru prema Odboru za Ustav koji donosi ili zaključak o raspisivanju referenduma ili o tome da se od Ustavnoga suda zatraži mišljenje je li referendumsko pitanje bilo u skladu s Ustavom.

- Ima sad, dakle, određeno vrijeme, no prvo što je važno je da organizator kaže o kojem se broju potpisa radi i da započne proceduru prema Saboru - naglasio je Jandroković.

- Stvaranje ozračja u kojemu se unaprijed želi poručiti 'da, mi imamo dovoljan broj potpisa, ali netko će ih ukrasti', nije dobro. Pozvao bih sve da budu razboriti i da u tolerantnoj atmosferi sve bude napravljeno kako predviđaju Ustav i zakoni - istaknuo je.

Upitan može li Sabor sam ispuniti dio Mostovih zahtjeva, odnosno promijeniti Ustav i u članak 17. unijeti i pandemiju, Jandroković odgovara kako "Sabor uvijek može učiniti i takvu stvar, ali prerano je sad o tome govoriti, mora se ići korak po korak".

Bez komentara o izjavama predsjednika Milanovića

Nije želio komentirati sumnje predsjednika države da će vlast vjerojatno probati pokrasti Most za potpise.

- To je jedna u nizu izjava koje ne zaslužuju ozbiljan komentar - rekao je i dodao kako njegova tvrdnja ničime nije dokazana i kako mu se čini da se predsjednika sve manje ozbiljno doživljava.

- Nemam potrebe to komentirati, niti se uplitati u tako bačene ješke, za koje će vjerojatno netko skočiti i uhvatiti se, on nek' govori što hoće, njegovu relevantnost najbolje pokazuje sud javnosti i medija - izjavio je predsjednik Sabora.

Nije želio komentirati ni Milanovićeve izjave o BiH, ali je naglasio kako je zadaća svih pomoći Hrvatima koji žive u BiH.

Pričekati odluku Ustavnog suda

Jandroković nije želio prejudicirati kakva će biti odluka Ustavnoga suda o uvođenju covid potvrda u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi.

- Očekujemo stav Ustavnoga suda, vidjet ćemo hoće li biti konačan ili će proći samo prvu instancu, očekujem da će Sud, kao i dosad, potvrditi te odluke, no pričekajmo - rekao je predsjednik Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 16:50