SASTANAK U NSK

PRESICA DRŽAVNOG VRHA O KRIZI Plenković: 'Broj zaraženih je porastao na 254, a Zagreb je zatreslo 30 potresa' NOVI UDAR U 19 SATI!

 
Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Državni vrh je u nedjelju održao sastanak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a nakon toga je oko 16:30 održana press konferencija za novinare. Tema - krize zbog potresa i koronavirusa.

- Održali smo drugi sastanak državnog vrha s najnovijim informacijama o potresu koji je pogodio Zagreb. Nakon što smo tijekom dana obišli grad htio bih prije svega zahvaliti svim službama koje su se angažirale na saniranju štete, a hvala i sugrađanima i predstavnicima medija na cjelovitom izvještavanju.

Imamo dvije međusobno kontradiktorne krize. Jedna je koronakriza, došli smo sada do 254 zaražena sve skupa. To je veliki rast i velika brojka. Što se tiče štete od potresa, u Cvjetnom naselju u studentskom domu bit će smješteni oni koji se ne mogu vratiti u svoje stanove, studenti su već premješteni u dom na Savi. Po potrebi imamo još nekoliko alternativnih lokacija.

Na telefonski broj koji je objavljen - 0800 8805 - molim da se jave svi koji ne mogu spavati u svojim kućama - rekao je premijer.

- I policija i vojska angažirat će dronove da kompletno iz zraka snimimo situaciju s krovovima i zato molim sve da hodaju što daje od zgrada! Moramo izbjeći da nam se ne dogodi još veća tragedija nego ove do sada. Nakon inicijalna dva snažna potresa imali smo i preko 30 manjih i treba biti oprezan.

Nemoguće je da naši građani ostanu na otvorenom, a ne možemo ni reći što će se dogoditi dalje s podrhtavanjem tla. Isto tako, nemojmo zaboraviti epidemiju koronavirusa, nemojmo si dopustiti ono što se događa u Italiji. Apeliram na građane, sada je osobna disciplina i društvena odgovornost najvažnija - rekao je Plenković.

Nažalost, tijekom večeri su se podrhtavanja nastavila pa se oko 19 sati osjetilo još jedno nešto jače, magnitude 3,1.

Držite razmak

- Od jutros se dogodilo više naknadnih potresa koji su uobičajeni, a da li će među njima biti veći potres, to ne možemo predvidjeti. U slučaju potresa imajmo svi mirnu glavu i pazite, pokušajte stati uz čvrsti zid, da pazite na staklo... - poručili su iz Centra za civilnu zaštitu.

- Nakon obilaska zdravstvenih institucija mogu reći da nema većih šteta, u Klinici za infektivne bolesti provjerena je statika, a stanje i u ostalim bolnicama je pod kontrolom. Za sada nije bilo žrtava, teže je ozlijeđena samo bolesnica iz užeg centra grada koja je i dalje u tretmanu - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Božinović se zahvalio svim nadležnim službama:

- Suočavamo se s dvije krize i sve službe su promptno reagirale. Svi će, i Hrvatska vojska, i policija i zdravstveni sustav biti na visini zadatka - rekao je Božinović.

Ministar Beroš je na pitanje novinara rekao da od jutros imamo 19 novih slučajeva koronavirusa te rekao da smo i dalje u uzlaznoj krivulji epidemije:

- I dalje apeliramo na sve da se drže razmaka jer je to najučinkovitija mjera zaštite.

Stroge kazne za širenje dezinformacija

Ministar Božinović rekao je da učimo od drugih država i dodao da je cilj da zdravstveni sustav može pružiti pomoć svima kojima trebaju, što znači da se mora čim više smanjiti širenje virusa.

- Virus mogu prenijeti i oni koji ne znaju da ga imaju i zbog toga se pribjegava sve strožim mjerama i po svemu sudeći, i mi ćemo morati ići u tom smjeru - rekao je Božinović.

- Oni koji šire lažne informacije trebaju biti najstrože kažnjeni, ali dok god njihove laži ne dolaze u mainstream medije oni ne proizvode učinak kakav žele. Možete biti sigurni da policija radi svoj posao - kazao je Božinović na upit vezan uz kolanje lažnih informacija na društvenim mrežama.

Ministar je dodao da se već danas osjeti da su ljudi manje vani i da shvaćaju da ne pridržavanjem odluka Stožera civilne zaštite stvaraju pritisak na sve institucije koje bi trebale pomoći građanima.

- Smještaja za sve osobe koje ne mogu spavati u svojim domovima ima dovoljno, jer samo u studentskom domu na Cvjetnom naselju ima 1600 mjesta - rekao je Božinović.

Plenković se danas u vezi potresa već čuo s kolegama iz EU te predsjednikom Europskog vijeća Charles Michelom i šeficom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

- Kolega Božinović već je bio u kontaktu sa slovenskim kolegom iz EK koji je zadužen za civilnu zaštitu. Kad malo shvatimo razmjere štete, zatražit ćemo i pismeno neku potporu od EU - rekao je premijer i dodao da će možda tražiti i financijsku pomoć, ali prvo kad utvrdimo razmjere štete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:33