RASPUŠTANJA I IMENOVANJA

Preslagivanje u SDP-u: Grbin na sjednici Predsjedništva povukao dosad najradikalnije poteze

Predsjedništvo je odlučilo i da političkom tajnicom stranke imenuje Mirelu Ahmetović, a osnivaju se i savjeti
Peđa Grbin
 Damjan Tadic/Cropix

Predsjedništvo SDP-a na večerašnjoj je sjednici povuklo je najradikalnije poteze od kada je Peđa Grbin došao na čelo stranke. Na Glavni odbor šalju prijedlog za raspuštanje zadarske županijske organizacije, Županijsku organizaciju u Slavonskom Brodu, a gradsku organizaciju u Slavonskom Brodu raspustilo je predsjedništvo. Razlog je nefunkcioniranje ovih organizacija i nepripremljenost za lokalne izbore.

U slučaju zadarske županijske organizacije koju vodi Renata Sabljar Dračevac, saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo u razloge za raspuštanje još se upleo kriminal. Prije nekoliko tjedana predsjednik SDP-a Grbin bio je u Zadru, a povod je bilo uhićenje Branka Bungura zvanog Som, vlasnika Zadarske pivovare i Slad grupe d.o.o. koja ima lanac pekara i slastičarnica. Bungur je uhićen zbog gospodarskog kriminala, a s njim je uhićen i Dragan Bijelić, stečajni upravitelj kojemu je bio povjeren stečaj Bungurove firme, a on je tu poziciju zloupotrijebio i, prema navodima optužbe, za 10.000 kuna pomogao Bunguru da izigra vjerovnike čime im je, kao i svojoj firmi u stečaju, prouzročio materijalnu štetu veću od 11 milijuna kuna.

Bungur nije previše poznat široj javnosti, no riječ je o utjecajnom zadarskom SDP-ovcu koji je član Predsjedništva tamošnjeg SDP-a. Zadrani koji su se javili redakciji nakon uhićenja tvrdili su kako je riječ o vrlo moćnoj osobi, a ta moć proizlazi iz njegove sprege s predsjednicom njihove organizacije i saborskom zastupnicom Renatom Sabljar Dračevac.

Mobing

U zadarskom SDP-u se govorilo i kako je ovaj dvojac mobingirao zaposlenicu Županijske organizacije SDP-a, te da se ona zbog toga čak i žalila središnjici stranke u Zagrebu. Osim što su se radili pritisci na nju osobno, išlo se i preko člana obitelji. Njen je suprug zaposlen u Bungurovoj firmi i prijetilo joj se da će dobiti otkaz. Osoba kojoj se to događalo sve nam je potvrdila, no kaže kako je, osim što je zaposlenica, i članica SDP-a i da ne bi naštetila stranci ne želi pojedinosti iznositi u javnosti. Napomenula je također da se tada javila bivšem glavnom tajniku Nikši Vukasu, iznijela mu problem i da je nakon toga popustio pritisak na nju.

Županijsku organizaciju u Slavonskom Brodu vodi Marina Opačak Bilić. Riječ je o organizaciji koja je bila raspuštana i u mandatu Davora Bernardića na čelu stranke, no tada se nije raspuštalo samo vodstvo kao što je sada slučaj, nego svi članovi i ponovo su se primali u SDP. Bernardićevi oponenti su tvrdili da je tada promijenjena krvna slika ove organizacije.

Ahmetović nova politička tajnica

Predsjedništvo je odlučilo i da političkom tajnicom stranke imenuje Mirelu Ahmetović, a osnivaju se i savjeti, a na čelo Središnjeg savjeta SDP-a dolazi prof. Ivan Grdešić.

Peđa Grbin je u izjavi nakon Predsjedništva kazao da su raspravljali o aktualnoj situaciju u Hrvatskoj, posebno korona krizi. - Građani su izgubili povjerenje u Stožer koji je odluke donosio rukovodeći se političkim, a ne znanstvenim razlozima. Pozivam Vladu da preuzme odgovornost, jer se upravljanje krizom ne može prepustiti Stožeru civilne zaštite. To mora raditi Vlada, ali u suradnji sa Saborom i svim opcijama koje djeluju u Saboru - kazao je Grbin dodavši da su svi dobili povjerenje građana i trebaju zajedno raditi.

Nastavio je kako je preveliki broj onih koji se ne žele cijepiti.- Strah ih je i nemaju povjerenje u one koji o tome govore. Vlada mora shvatiti da krizom može upravljati samo suradnjom. Neka se ugleda u Norvešku, Finsku. Njihova politika počiva na suradnji - kazao je Grbin.

O propusnicama

Govoreći o propusnicama za kretanje po Hrvatskoj, Grbin je podsjetio da je u devetom i desetom mjesecu upozoravao da treba donositi mjera, ali to nije učinjeno. - Nisu slušali i zato sada idemo u lockdown kada nam najmanje treba. Bilo bi mi draže da nema propusnica, ali s obzirom na nerad Vlade i Stožera molio bih da ovaj put najprije donesu sustav za izdavanje propusnica, a onda usvoje takvu mjeru da nemamo kaos kakav je bio na proljeće - kazao je predsjednik SDP-a.

Izjavio je i da će SDP će podržati gospodarski pojas, ali napomenuo da se za ribarstvo neće ništa promijeniti i podsjetio da se politika ribarstva vodi u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:15