MINISTAR SE PREDOMISLIO

Presretne sestre: U Sinju će se i dalje rađati naši alkari...

Pritisak Sinjana, Makarana i Imoćana bio je prejak - u samo tjedan dana Milinović je promijenio mišljenje

SINJ, ZAGREB - Trebam pomoć, sestra mi je dobila trudove - zavapila je reporterka Jutarnjeg u ponedjeljak ujutro na vratima sinjskog rodilišta.

- Na žalost, ne možemo pomoći. Privremeno smo zatvoreni - snuždeno je odgovorila glavna sestra Marija Bazina. Ni uvjeravanja kako je put do Splita dugačak, promet gust, a trudovi sve jači nisu pomogli. - Imamo zabranu rada, odmah krenite prema Splitu, savjetovala nam je sestra koja je bila očajna što jednoj budućoj majci ne može pomoći.

Nakon toga otkrili smo joj identitet, pa nas provela kroz rodilište, ali u njemu je vladala potpuna tišina. Nije se čuo ni plač beba, ni žamor po hodnicima. U jednoj sobi naišli smo na sestre primalje. Na zidu kalendar. “Stao” je 10. svibnja, na dan kada je rođena posljednja beba u sinjskom rodilištu. Sinčić Ane Labrović, težak preko 4 kg. Iz alkarske je obitelji. Bit će upamćen kao posljednja beba rođena u Sinju - kazale su nam babice koje su zbog odluke Ministarstva zdravstva prvi put u svom radnom vijeku s tugom otpratile posljednju rodilju.

Veliki preokret

No, kad smo razgovarali, ni mi ni sinjske babice, nismo znali da je rodilište ipak spašeno. Naime, izvanbolnička rodilišta u Sinju, Imotskom i Makarskoj nastavljaju s radom najkasnije do kraja godine, a Ministarstvo zdravstva sudjelovat će u opremanju i uređenju prostora kako bi se zadovoljile zakonske obveze, odnosno ustrojile operacijske dvorane u kojima će raditi anesteziolog i nakon toga u njima će se ponovno rađati djeca. Zaključak je to današnjeg sastanka predstavnika Splitsko-dalmatinske županije, splitskog doma zdravlja i KBC-a Split s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem , koji je samo tjedan nakon odluke o ukidanju izvanbolničkih rodilišta odustao od nje.

Pritisak Sinjana, Makarana i Imoćana bio je toliko snažan da se druga odluka očito nije mogla ni očekivati.

- Na gotovo 500 metara četvornih ne manjka ništa što bi moglo ugroziti porod - tvrdi nam sestra Marija. I operacijsku salu imamo, treba je samo opremiti. U rađaonici moderan krevet, svih šest soba za rodilje i bebe klimatizirane su i imaju sanitarni čvor, čime se nije moglo pohvaliti ni staro splitsko rodilište.

Suvremeno rodilište

- Nikad nismo imali nijedno mrtvorođeno dijete, očevi su mogli biti prisutni na porodu, no više od svega što sinjsko rodilište nudi jest 24-satna skrb o majci i djetetu - rekla nam je sestra Mirjana Tomašević.

Sestre su nam otkrile zanimljiv detalj: u ovo rodilište povremeno stižu i Splićanke.

Dok smo razgovarale, žaljenje zbog zatvaranja rodilišta odjednom je prekinula vijest s radija. Sastanak u Ministarstvu zdravstva vratio im je već izgubljenu nadu... Sinjsko rodilište ipak ima budućnost! Pet sestara, do maločas na rubu plača, nisu mogle obuzdati veselje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:02