PODUZIMAJU SE MJERE

PRESSICA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE 'Mladić se sigurno zarazio u Italiji, putovao je na utakmicu autobusom, kontaktirali smo sve njegove prijatelje'

 
 Damjan Tadic / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Stožera Civilne zaštite rekao je da imamo još jednog pozitivnog na koronavirus. Svi ostali testirani su negativni.

Kazao je i da za razliku od Italije u Hrvatskoj trebamo biti zadovoljni trenutnom situacijom.

-Ona je takva da uz jednog jučer potvrđenog pozitivnog na koronavirus imamo još jednog. Svi ostali testirani u ovom trenutku su negativni. Nakon završene prve faze obrane od ugroze ulazimo u drugu gdje zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja. Naši rezervni kapaciteti su značajni stoga uz ove nekakve počente blage disfukncionalnosti koje su na nivou nesporazuma sve drugo će biti iskontrolirano.

Treba napomenuti da ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ovo je bolest koja je na nivou obične gripe. Preko 80 posto bolesnika ima blagi oblik bolesti što se nadamo i da će dva prva potvrđena slučaja u RH biti takva. Isto tako molimo zbog nepotrebnog opterećenja zdravstvenog sustava da se objavljuju naše smjernice tko se treba, a tko ne treba javiti u zdravstvenu ustanovu, pogotovo u Kliniku za infektivne bolesti - kazao je ministar.

Poručio je i da oni koji nisu bili u Italiji ili Kini, a imaju simptome prehlade savjete trebaju potražiti kod obiteljskog liječnika.

-Oni koji su bili u Kini i Sjevernoj Italiji, ako nemaju simptome mogu se telefonom obratiti epidemiološkoj službi, ako imaju mogu doći u Kliniku za infektivnu bolesti. Danas ćemo rješavati problem gužvi, olakašti klinici njeno funkcioniranje.

Siguran sam da situaciju držimo pod kontrolom i vjerujem i nadam se da nam se neće desiti kao u Kini da situacija eskalira, iako moram reći da to ne ovisi samo o nama nego i o virusu. Nema znakova koji bi ukazvaili da se bilo što van naše kontrole događa - kazao je.

Zagreb, 26022020
Nehajska 5, Ranateljstvo civilne zstite.
Konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hrvtaske u prostorija Ravnateljstva civilne zstite na temu Korana virusa.  
Na fotografiji; Krunoslav Capak, Davor Bozinovic,Vili Beros
Foto; Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je da se proširila definicija zahvaćenih područja koronavirusom te da će i HZJZ također izmijeniti dokumente u tom smislu.

-Imamo novu situaciju buduće je potvrđen drugi slučaj, već su epidemiolozi krenuli s provjerom njegovih kontakta.

Postoje pravila kako da se škole, vrtići i firme ponašaju. Djelatnici HZJZ-a intenzivno na tome rade, jučer smo pomogli nekoliko firmi koje su u kontaktu s ljudima, a to su trgovine i frime koje s građanima dolaze u kontakt, kako se trebaju ponašati i što trebaju raditi.

Napravili smo uputstva za sveučilišta u vezi studenata koji dolaze na razmjenu ili studirati u Hrvatsku. Danas ćemo napraviti uputstva za vrtiće, osnovne i srednje škole koja će biti javno objavljena - kazao je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen zbog brze identifikacije.

-Za treći bliski kontakt postoji sumnja na koronavirus. Nalaz je negativan, ali ćemo ga ponoviti - kazala je.

-Svi koji su bili testirani su imali iznimno blage oblike bolesti, svi su nakon negativnih nalaza pušteni kući. Za dvojicu bolesnika koji su potvrđeni i hsospitalizirani kod nas imaju blagu kliničku sliku. Dobivaju sve potrebne lijekove i ne očekujemo neke komplikacije - kazala je.

Capak je kazao da je zaraženi putovao autobusom te da su osobe koje su bile u autobusu kontaktirane.

Zagreb, 260220.
Nehajska 5, Ravnateljstvo civilne zastite.
Konferencija za medije Stozera civilne zastite Republike Hrvtaske u prostorija Ravnateljstva civilne zastite na temu korona virusa.  
Na fotografiji; Krunoslav Capak, Davor Bozinovic,Vili Beros, Andrija Mikulic, Alemka Markotic.  
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

Navedeno je da ne znači da je svaki kontakt zaraženog s drugim ljudima bio zarazan.

- Ne možemo znati svaku situaciju je li s nekim bio u kontaktu i je li nekoga slučajno dotaknuo na parkiralištu - kazao je Capak.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na pitanje hoće li doći do odgoda utakmica kazao je da se na Stožeru razgovara o većim javnim okupljanjima te da treba uzeti u obzir da ono što je zaključak danas, ne mora biti zaključak sutra.

-Stalno smo u zasjedanju i sigurno da su javna okupljanja dio o čemu intenzivno razgovaramo - kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:22