OPISAO POSLJEDNJE DANE

'PRESTANITE ŠIRITI LAŽI O MOJOJ OBITELJI!' Progovorio dr. Bojan Biočina, suprug liječnice čiji su roditelji prvi Splićani zaraženi virusom

 
 Darko Tomas / CROPIX

Brojne su laži na račun moje supruge i moje obitelji izrečene, brojne su po raznim medijima i objavljene, stoga moram reagirati i prekinuti tu histeriju - kaže za Slobodnu Dalmaciju dr. Bojan Biočina čijoj je supruzi, također liječnici, dr. Sanji Martić Biočina iz Psihijatrijske bolnice u Vrapču, dijagnosticirana zaraza novim koronavirusom.

Predstojnik Klinike za kardiokirurgiju na zagrebačkom Rebru zgrožen je, tvrdi, dezinformacijama i "nevjerojatnim teorijama" koje su ispunile portale i društvene mreže te prijete, ako se na vrijeme ne zaustave, postati istina.

Kao rođeni Splićanin, a Splićanka mu je i supruga, odlučio je za Slobodnu Dalmaciju do u detalje ispričati kako je i kad točno njegova supruga saznala da je pozitivna na "koronu", odnosno predočiti nam njezino kretanje iz dana u dan, počevši od petka, 13. ožujka, kada je odlučila posjetiti svoje roditelje pod Marjanom.

- Supruga je prema Splitu u subotu ujutro, 14. ožujka, krenula sama. I to osobnim automobilom. Nikakav autobus, o kojemu sada svi bruje, nije postojao! - rezolutno će dr. Biočina.

Gospođa Biočina, tvrdi njezin suprug, u tom se trenutku osjećala dobro. Nikakve zdravstvene tegobe ni simptome nije imala. Niti je imala razloga sumnjati da ih ima. A tu dolazimo i do druge sporne točke u ovoj priči.

- Proširio se glas, a to su i pojedini mediji prenijeli, da je Sanja bila na skijanju s ovim drugim liječnicima koji su se sa skijanja vratili zaraženi i da je unatoč tome što je znala da je mogući prenosioc bolesti krenula prema Splitu umjesto da odmah ode u samoizolaciju. A to je, vjerujte mi, strašna laž - jasno će Bojan Biočina.

- Nikad u životu, ni ona ni ja, nismo bili na nikakvom skijanju! Mi uopće ne skijamo, jedva da smo u prošlosti nekoliko puta bili na snijegu, tako da je ova informacija, tko god da ju je proširio, ne samo zlonamjerna, nego i iznimno opasna, na granici kaznenoga djela - tvrdi doktor Biočina.

Ponavlja kako njegova supruga u trenutku odlaska u Split nije bila u epidemiološkoj sumnji na koronavirus, odnosno kako je na put krenula kao potpuno zdrava osoba.

U nedjelju ujutro, 15. ožujka, Sanja Martić Biočina, još uvijek u posjeti kod svojih roditelja, počela je osjećati prve tegobe.

- Dobila je temperaturu. I odmah se, bez da je znala što joj je, stavila u neku vrstu samoizolacije, a roditeljima, starijim ljudima od 85 godina, naložila je da nose maske koje im je donijela iz Zagreba - prepričava Biočina.

Nakon konzultacija sa suprugom i kolegama s Klinike za infektivne bolesti "dr. Fran Mihaljević" odlučeno je da se u ponedjeljak, 16. ožujka, vrati u Zagreb.

- Rano ujutro, ponovno svojim automobilom i sama, krenula je put Zagreba te se odmah po dolasku, dakle direktno s puta, samoinicijativno odlučila testirati. Prije svega iz predostrožnosti jer je liječnica što samo pokazuje da je ona zapravo primjer doktorske odgovornosti, a ne nemara i štoli joj se sve u javnosti željnoj senzacija spočitava - objašnjava dr. Bojan Biočina.

Nakon testiranja Sanja Martić Biočina otišla je kući, u svoj zagrebački stan.

- U utorak, 17. ožujka, stigli su nalazi i dijagnoza zaraženosti koronavirusom. Istog trenutka čim je saznala da je pozitivna Sanja se javlja epidemiologu koji odmah kontaktira kolege u Splitu koji odmah sve osobe s kojima je ona tijekom dvodnevnog boravka "dolje" kontaktirala stavlja u samoizolaciju. Reakcija svih je pri tome bila promptna i za svaku pohvalu te pokazuje da sustav dobro funkcionira - veli dr. Biočina.

On pak po saznanju da mu je supruga pozitivna napušta radno mjesto te također odlazi u samoizolaciju.

- Iako nisam imao nikakvih tegoba, epidemiolozi su odlučili da i mene treba testirati, a kad je nalaz, u srijedu, 18. ožujka, pokazao da sam negativan, premjestio sam se u samoizolaciju u drugi stan, tako da smo supruga i ja sada odvojeni - govori Bojan Biočina.

Supruga Sanja u dobrom je stanju, stabilno je i nema potrebe za hospitalizacijom.

- U srijedu, 18. ožujka, njezini roditelji dobivaju simptome i odmah ih se odvodi u splitsku bolnicu, da bi jučer, u četvrtak, 19. ožujka, nalazili pokazali da su oboje pozitivni na koronavirus - navodi dr. Biočina.

Posebno naglašava kako su svi djelatnici u sustavu posao odradili na visokoj razini, od liječnice opće prakse do liječnika u bolnici.

- No, onda je krenulo ludilo... Širenje takvih vijesti da se čovjek smrzne. Na stotine sam poziva i poruka primio. Zato sam i odlučio sve vam ovo ispričati jer ta budalaština da smo bili na skijanju, da je ona znala da je zaražena i da je namjerno išla u Split, pa da sam i ja zaražen, uistinu je opasna i želim je zauvijek zaustaviti. Želim naprosto da se zna istina te da smo i supruga i ja postupili prema svim zakonima i protokolima struke - zaključuje dr. Bojan Biočina.

On će vjerojatno i drugi put biti testiran, dok za testiranjem njihove djece zasad nije bilo potrebe.

- Sin i kći posljednjih dana nisu bili sa svojom majkom u kontaktu, dok sa mnom jesu, no kako sam ja negativan tako oni nisu testirani - objašnjava Biočina.

I na kraju, pitanje koje epidemiolozi postavljaju na početku, gdje se i od koga gospođa Sanja Martić Biočina zarazila.

- Ne znamo. S obzirom na dugotrajnu inkubaciju to je zaista moglo biti bilo gdje - kaže njezin suprug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:13