CRO DEMOSKOP

Prestigao i Sanadera: Čačić postao najnegativniji političar u zemlji

Na ljestvici rejtinga stranaka SDP bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ, ali uz uočljiv trend pada izborne potpore
 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Redovito mjesečno istraživanje o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u prvim danima srpnja, pokazuje da je prošlomjesečni preokret trenda potpore HDZ-u ujedno i najavio lagani oporavaka izborne preferencije donedavno vladajuće stranke, javlja HRT.

Na ljestvici rejtinga stranaka SDP bilježi izraženu prednost u odnosu na HDZ, ali uz uočljiv trend pada izborne potpore. Naime, početkom srpnja SDP je bio izbor 28,5% hrvatskih građana/ki, dok je prije pet mjeseci stranka bilježila izbor od 34%. Glavna opozicijska stranka zabilježila bolji rezultat u odnosu na prethodni mjesec i sada ona iznosi 18,7%. Hrvatski laburisti treća su stranka u zemlji s potporom od 7,5%.

Predsjednik Ivo Josipović s 37,6% izbora najpozitivniji je političar u zemlji. Drugo mjesto drži bivši guverner HNB-a Željko Rohatinski s izborom od 7,2% (prije mjesec dana 6,9%), a na trećem je mjestu Dragutin Lesar s izborom od 6,8%.

Najveći pad izbora za najpozitivnijeg političara zabilježio je premijer Zoran Milanović koji je s prošlomjesečnih 11,6% izbora otklizao na sadašnjih 6,5%. Slijede Jadranka Kosor (3,9% izbora) i Tomislav Karamarko (3,7%).

Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić potisnuo je Ivu Sanadera s vrha ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara. Čačić je najnegativniji hrvatski političar s izborom od 29,6%. Sanader je na drugom mjestu s 27,2% izbora, a slijede Zoran Milanović i Tomislav Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:35