VOJNI ORDINARIJAT

'Presuda generalima je grijeh protiv Boga. U Haagu vlada strahovit utjecaj zla!'

"Korijen grijeha te presude nalazi se u teškoj zlouporabi suda koji svoj ugled i svoje međunarodno značenje svodi na političku, a ne na pravnu razinu", navodi Vojni ordinarijat u svom priopćenju
Knin, 150411.Presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markacu i Ivanu Cermaku u Kninu su docekali s tugom i nevjericom.Suborci trojice generala vijesti iz Haga pratili su na simbolickom mjestu - na tvrdjavi iznad Knina.Foto: Mario Pusic / CROPIX
 Mario Pušić / CROPIX

ZAGREB - "U svijetu vlada strahovit utjecaj zla na pojedince i institucije, pa čak i na one koje bi po svojoj naravi trebale biti pravične, savjest sudaca ubijena je, a njihov osjećaj pravne odgovornosti otupljen", komentira u današnjem priopćenju hrvatski Vojni ordinarijat prvostupanjsku hašku presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Za nas vjernike haaška presuda je iznad svega težak sudački grijeh počinjen protiv Boga, protiv naroda i protiv ljudi-branitelja okupirane države. Grijeh je protiv Boga jer je duboko povrijeđena pravednost kao okosnica pravde; grijeh je protiv naroda jer presuda ozakonjuje nasilnu okupaciju zemlje i time niječe pravo naroda na slobodu u svojoj zemlji; grijeh je protiv osuđenih ljudi-branitelja jer su osuđeni zato što su oslobađali svoju međunarodno priznatu državu", tvrdi vojni ordinarijat.

"Korijen grijeha te presude nalazi se u teškoj zloporabi suda koji svoj ugled i svoje međunarodno značenje svodi na političku, a ne na pravnu razinu. Sudsko vijeće uvažilo snagu nepravde i prepustilo se besramnom ignoriranju i odbacivanju pravde. Sama činjenica jednostranog iznošenja argumenata tužiteljstva sa strane sudskog vijeća, a da se posve prešute argumenti obrane generala, odaje zlonamjernu političku nit vodilju u konstrukciji presude: jednostranim nabrajanjem zlodjela i njihovim dovođenjem u izravnu vezu s okrivljenicima (a da se pritom ne izgovori ni riječ o protuargumentima obrane) nastoji se impresionirati javnost i u njoj izazvati benevolentan odnos prema toj presudi", stoji u priopćenju.

"Ničim ne želimo dovesti u sumnju jasan stav Crkve: svaki zločin je zločin i kao takva treba ga osuditi. Možda i predmetna presuda nije daleko od toga. Prepustimo to pravnoj analizi struke", poručuju iz ordinarijata te kažu kako očekuju da se "Srpska pravoslavna crkva, s kojom dijelimo isti kršćanski svjetonazor, kao moralna vertikala srpskog pravoslavnog življa, očituje o toj presudi".

"Ona bi zbog ljubavi prema pravednosti, a na temelju činjenica i dokumenata, mogla dati svjedočanstvo da odlazak srpskog življa nije plod „udruženog zločinačkog pothvata“ i progona, nego organiziranog pothvata pobunjenih vođa srpskog življa u predmetnom području", stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:41