BOŽIĆ U SCHEVENINGENU

Presuda generalima tek na proljeće jer su suci prezauzeti!?

Podsjetimo, haaško tužiteljstvo za Antu Gotovinu, Mladena Markača i Ivana Čermaka traži ukupno 67 godina zatvora. Ranije je najavljeno kako će presuda biti izrečena u prosincu

ZAGREB - Presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku na Haaškom sudu neće biti izrečena sredinom prosinca, kako je bilo najavljivano, nego najvjerojatnije u ožujku 2011. godine, doznaje Slobodna Dalmacija.

Informaciju su Slobodnoj, iako s rezervom, potvrdili i u Uredu glasnogovornice Haaškog suda, kao i Luka Mišetić, odvjetnik generala Gotovine.

- Presuda sigurno neće biti izrečena u prosincu, već na proljeće - rekao je Mišetić, a u Uredu glasnogovornice suda rekli su da još uvijek nemaju raspored rada Tribunala.

Razlog za odgodu presude jest činjenica da od troje sudaca dvoje rade na predmetu Srbima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Na oba predmeta rade sudac Alphons Orie, koji je i predsjednik Sudskog vijeća, i sutkinja Elizabeth Gwaunza.

- Njihova zauzetost drugim predmetom bitno skraćuje vrijeme za rad na predmetu Gotovina, Čermak, Markač - kaže Mišetić, koji podsjeća da je praksa Haaškog suda da od završnih riječi obrane do presude u prosjeku prođe šest mjeseci, a u slučaju hrvatskih generala prošlo je samo tri mjeseca.

- Bez obzira na termin, odluka neće biti drukčija, bila ona u prosincu ili na proljeće - zaključuje Mišetić za Slobodnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:09