PRAVOSUDNA TRAKAVICA

Presuda nakon 22 godine: Dvojica iz afere Karlovačka banka dobili tri godine zatvora, odmah najavili žalbu

Za isto kazneno djelo sudi se još uvijek dvama preostalim bivšim članovima Uprave Kabe, Miji Bursiću i Sandi Cvitešić
Danko Seiter i Zdravko Pašalić
 Robert Fajt/cropix

Karlovački odvjetnik Danko Seiter i zagrebački gospodarstvenik Zdravko Pašalić proglašeni su krivima na Županijskom sudu u Karlovcu zbog gospodarskog kriminala te su nepravomoćno osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

Tijekom postupka utvrđeno je, rekao je sudac Leon Kovačić, da je Seiter, zajedno s drugim članovima tadašnje Uprave Karlovačke banke, 1999. godine sudjelovao u otpisivanju 13,4 milijuna kreditnih kuna Pašalićevoj tvrtki Zagreb drvo dd, za što nije bilo nikakvog opravdanog poslovnog razloga.

Seiter nije htio komentirati presudu, a nezadovoljstvo presudom iskazali su osuđeni Zdravko Pašalić i njegov odvjetnik Marin Ivanović te su najavili žalbe drugostupanjskom sudu.

S osuđenim dvojcem za isto kazneno djelo sudi se još uvijek dvama preostalim bivšim članovima Uprave Kabe, Miji Bursiću i Sandi Cvitešić, no njihov je postupak sudac Leon Kovačić odvojio prošlog tjedna, nakon što se nisu pojavili na raspravi zbog samoizolacije zbog koronavirusa. Eskiviranje sudskih postupaka, ali i druge neobičnosti u ovom predmetu učinile su ga kontroverznim, zbog čega je i trajao gotovo 22 godine.

Osuđujuću presudu im je u lipnju 2019. godine donijela sutkinja istog suda Elma Kaleb Mamić, i to u odsutnosti. Presudu je poništio Vrhovni sud, ali je time Županijski sud u Karlovcu dobio nove dvije godine prije zastarnog roka koji ističe u lipnju ove godine.

Okrivljenici su nastavili s "miniranjem" rasprava svojim nedolascima, a vrhunac se dogodio kada je prošlog tjedna okrivljeni Seiter usred rasprave, a neposredno prije nego je trebao iznijeti svoju obranu, išetao iz sudnice. Uhićen je zbog bijega te je nakon šest dana istražnog zatvora u srijedu bio priveden na sud.

S obzirom na to da se radi o istom kaznenom djelu poput Seiterovog, okrivljena Cvitešić te Bursić vjerojatno mogu računati i na iste kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:35