RATNI ZLOČIN IZ 1995.

PRESUDA U KNINU Hrvatska djeci Srba ubijenih u Varivodama u rujnu 1995. godine mora isplatiti 540.000 kuna

Radivoje i Marija Berić uz još sedmero starijih mještana srpske nacionalnosti ubijeni su u rujnu 1995. godine vatrenim vojnim oružjem
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Na Općinskom sudu u Kninu predsjednica istog sutkinja Ana Jeleč Pecirep donijela je danas presudu kojoj Republika Hrvatska mora platiti 540 tisuća kuna odštete mještanima sela Varivode Jovanu Beriću i njegovim dvjema sestrama čiji roditelji su Radivoje i Marija uz još sedmero starijih mještana srpske nacionalnosti ubijeni 28.rujna 1995.godine vatrenim vojnim oružjem od do sada još neutvrđenih osoba.

Sudovi u Kninu i Šibeniku već jednom su odbili zahtjev za obeštećenjem koje je obitelj Berić podnijela 1995. godine, ali presudom Vrhovnog suda od prije godinu dana nedvojbeno je utvrđeno da su ubojstva u Varivodama bila teroristički akt te da se djeca ubijenih Radivoja i Marije moraju obeštetiti.

Berići su u svome primarnom zahtjevu zahtijevali 900.000 kuna, no dosuđena im je 540.000 kuna što je sutkinja obrazložila "primjenjivanjem zakonskih odredbi sukladno europskim konvencijama po kojma se može dosuditi samo 60% iznosa od traženog za terorističke akte".

Jovan Berić je nakon presude rekao kako nakon odmaka godina presuda ima svoju satisfakciju ali je naglasio kako ima sve manje vjere u to da će ubojice njegovih roditelja ikada biti pronađene i da će odgovarati za počinjeni zločin koji se dogodio mjesec i pol dana od završetka vojno-redarstvene akcije "Oluja".

Također iznio mišljenje kako će nakon ove presude djeca i ostalih ubijenih Varivođana tražiti obeštećenje od RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:56