MULJAŽE SA ZEMLJIŠTEM

PRESUDA ZA AFERU SIBINJ: SVI SU KRIVI General Kruljac dobio jednu i pol godinu zatvora

 Vlado Kos / Cropix

OSIJEK - Bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen je na godinu i pol dana zatvora na suđenju u tzv. aferi Sibinj. Osuđeni su i ostali optuženi - bivši načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić na šest godina, bivši član Općinskog poglavarstva Ivan Mišković na 5,5 godina, poduzetnik Ivan Rimac na tri godine i 10 mjeseci, autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine te Zdravko Sočković na 15 mjeseci.

Sudilo im se da su malverzacijama s općinskim zemljištem, koje im je prethodno darovala Vlada RH za izgradnju Zone malog gospodarstva, oštetili općinski proračun za 58, a državni za tri milijuna kuna. Batinić i Mišković su, prema optužnici, dogovorili s Kruljcem da inženjerija HV-a u Zoni izgradi ceste kako bi se prije prodaje podigla vrijednost zemljišta, što je ovaj i zapovjedio inženjerijskim snagama. No, nije za to imao zapovijed načelnika Glavnog stožera OSRH generala Josipa Lucića, već je radio po osobnom nahođenju.

Kruljac je tvrdio da su radovi izvedeni u sklopu obuke, na temelju Lucićeve usmene zapovijedi, što je ovaj pak u svom svjedočenju demantirao kazavši kako s Kruljcem nikada nije o tome razgovarao i da mu nikada nije izdavao usmene zapovijedi. Kruljcu nije pomoglo ni svjedočenje bivšeg predsjednika države Stjepana Mesića, iako je njegova obrana na kraju poručila „vjerujte Mesiću, a ne Luciću te gradonačelniku Slavonskog Broda Mirku Duspari.“

- Uspoređujući iskaze svjedoka Mesića i Lucića sadržajno nismo našli nikakvih razlika. Niti je Mesić rekao nešto što bi pogodovalo obrani, niti su Lucić i Duspara kazali nešto što bi bilo suprotno materijalnim dokazima. Iskazi svjedoka bili su sukladni. Kruljac je postupio protivno izričitoj zapovijedi svog nadređenog i nije se ponašao profesionalno - rekao je predsjednik sudskog vijeća Zvonko Vrban.

Kruljac je po izricanju presude najavio žalbu iskazavši žaljenje što nije uspio sud uvjeriti u načine postupanja u HV-u prema tada važećim pravilnicima.

- I dalje tvrdim da sam nevin. Idemo sa žalbom i vjerujem da će ona uspjeti. General Lucić je u svom svjedočenju lagao. Nisam iznenađen presudom, ali se ne predajem - rekao je Kruljac dodavši i kako se zahvaljuje USKOK-u i sudu na korektnom odnosu.

Zemljište od 360 tisuća kvadrata prodano je na javnom natječaju, a sud je potvrdio optužbu da je to bio fiktivni i s unaprijed poznatim kupcima dogovoren natječaj. Sud je zaključio da je prodaja zemljišta bila u suprotnosti s aktima Vlade RH, ali i Općine Sibinj te da su Batinić i Mišković sami donijeli odluku o prodaji zemljišta i to bez ikakvih kriterija.

Vrban je dodao i kako su „optuženi bili svjesni protupravnih radnji, koje su htjeli otkloniti od sebe prebacujući krivnju na bivšeg pročelnika, danas pokojnog, Branka Vrdoljaka.“ Istaknuo je i da se kod optuženika „primjećuje poremećaj u sustavu vrijednosti prije dolaska na vlast u odnosnu na ponašanje nakon dolaska na vlast, ali zato imamo sud koji procjenjuje je li njihovo ponašanje zakonito ili ne.“ Osim zatvorskih kazni Batinić, Mišković, Rimac i Garić trebali bi Općini nadoknaditi štetu od 58,2 milijuna kuna, a Batinić, Mišković i Kruljac državi štetu od 1,7 milijuna, jer je sud procijenio da je državi nastala šteta u tom iznosu, a ne tri milijuna kako je stajalo u optužnici.

Batinić se nije pojavio na izricanju presude

S obzirom na visinu izrečena kazne Mišković je odmah odveden u istražni zatvor, a isto čeka i Batinića koji se nije pojavio na izricanju presude. Njegov odvjetnik Dražen Matijević rekao je kako je njegov branjenik u Zagrebu zbog zdravstvenih tegoba. Kuloari su pak već počeli pričati da je Batinić otišao u BiH, no Matijević o tome nema spoznaja. I on je najavio žalbu na presudu. Zorka Fumić iz USKOK-a izrazila je zadovoljstvo osuđujućim presudama, a žalba na visine kazni ovisit će o obrazloženju koje će im sud dostaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:23