ŽUPANIJSKI SUD U SPLITU

PRESUDA ZA KRAĐU CRKVENIH MILIJUNA Fra Šimi 2 godine, bankarici 21 mjesec zatvora

Moraju platiti 90 tisuća kuna sudskih troškova - svaki po 42,5 tisuće kuna. Presudu su primili mirno
Jasmina Bilonić i fra Šime Nimac (u krugu)
 / CROPIX

Fra Šime Nimac osuđen je na dvije godine zatvora, a bankarica Jasmina Bilonić na godinu i 9 mjeseci zbog zlouporabe 9,8 milijuna kuna dobijenih prodajom crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi, javlja Slobodna Dalmacija .

Vezano za povratak otuđenih mlijuna, Crkva je kao oštećenik upućena u parnični postupak. U tom dijelu, inače, već postoji prvostupanjska presuda suda u Benkovcu po kojoj fra Šime mora vratiti otuđene milijune.

Osuđeni dvojac mora platiti 90 tisuća kuna sudskih troškova - fra Šime 42,5 tisuća, Jasmina Bilonić 47,5 tisuća.

Presudu fratru i bankarici objavio je prije nekoliko trenutaka sudac Slavko Lozina u Velikoj dvorani Županijskog suda u Splitu.

U jednom trenutku, tijekom čitanja presude, fra Šime je izvadio mobitel: ostalo je nejasno je li htio uslikati suca ili nekome poslati poruku. Spriječio ga je šef osiguranja i naredio da spremi uređaj .

Presudu su primili posve mirno. Jasmina Bilonić izgleda umorno, neispavano.

Inače, prijetila im je kazna od 1 do 10 godina zatvora.

Na izricanje presude stiglo je 30-tak ljudi, među kojima i dobar dio znatiželjnih djelatnika suda

Završne riječi

Na ročištu u srijedu optuženi Nimac nadopunio je svoju obranu tijekom koje je nabrojio gdje su sve završili milijuni nakon čega je sudsko vijeće imalo priliku čuti završne riječi svih stranki u postupku.

Kako tijekom suđenja ni fra Šime Nimac ni Jasmina Bilonić nisu željeli odgovarati jedno drugome na pitanja, nakon što je ona u utorak iznjela svoju obranu optuženi fratar iznio je svoju repliku na njene navode.

- Obrana Jasmine Bilonić mi je šokantna i lažna. Moja odvjetnica Nela Pedišić našla se u Sloveniji na graničnom prijelazu Bregana sa Švicarcem Paolom Banfijem i Damirom Tvrdićem koji je tom prilikom bio prevoditelj. Banfi joj je tada rekao kako ga je Jasmina Bilonić zatražila potvrde i ugovore za veće količine novca što joj on nije dao jer nije imao povjerenja u nju. Moja odvjetnica se vratila i rekla mi:"Fra Šime ti si prevaren!". Ja osobno nikada nisam upoznao Banfija i nisam bio s Jasminom u Luganu kako ona tvrdi - naveo je optuženik i nakon toga nabrojio gdje je 9,8 milijuna.

Tijekom fratrovog izlaganja optužena Jasmina Bilonić se u jednom trenutku tri puta prekrižila i s nevjericom gledala po sudnici, nakon čega je otpila gutljaj vode i donekle se smirila. Nije željela više nadopunjavati svoju obranu unatoč svemu izrečenom od strane fra Šime Nimca. Uslijedile su završne riječi te je Rene Laura, zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Splitu odmah krenula s teškom artiljerijom.

- Smatram kako je nesporno dokazano da su optuženici počinili sve što im se stavlja na teret. Njihova krivnja vidljiva je iz verbalnih i materijalnih dokaza iznesenih tijekom ovog postupka. Za oboje tražim osuđujuću presudu i kaznu bezuvjetnog zatvora - izjasnila se tužiteljica.

Za zlouporabu položaja i ovlasti za što odgovara optuženi Nimac propisana je od jedne do 10 godina zatvora, a ista kazna je i za poticanje na navedeno kazneno djelo za što se tereti optužena Bilonić. Odvjetnik Željko Ćapin koji zastupa interese Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Baškoj vodi također nije štedio okrivljenike.

- Sa suglasnošću Župskog pastoralnog i Župskog ekonomskog vijeća fra Šime nije mogao prodati ni polovni stojadin, a kamoli crkveno zemljište tolike vrijednosti. Za valjanu prodaju nekretnina u vlasništvu pravnih osoba katoličke crkve potrebito je izričito pisano odobrenje nadležnih i nadređenih Crkvenih vlasti što fra Nimac nije imao. Što se tiče optužene Bilonić i njene izjave o predaji novca mislim kako je Paolo Banfi lik iz bajke. S obzirom na navedeno predlažem da sud proglasi optuženike krivim - rekao je odvjetnik Ćapin.

S druge strane odvjetnica Nela Pedišić i odvjetnik Joško Čeh koji zastupaju optuženike uvjereni su u nedužnost svojih klijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:15