ODLUKA

PRESUDA ZA 'SLUČAJ PLANINSKA' Sanader osuđen na 4 godine i 6 mjeseci, ali ne mora u zatvor, Mlinarević i Fiolić kaznu mijenjaju za dobrotvorni rad!

Na fotografiji: Ivo Sanader, Mladen Mlinarević i Stjepan Fiolić
 Damjan Tadić / CROPIX

NOVO 11:14 - Po izlasku sa suda, Ivo Sanader izjavio je da se i ova presuda, kao i ranije dvije, bazira isključivo na lažnim iskazima svjedoka.

- Nema niti jedan dokaz protiv mene osim lažnih iskaza svjedoka Uskoka koji su tako pričali da bi sami ishodili povlastice, tj. guljenje krumpira. Uvjeren sam da naši dokazi i činjenice koje smo iznijeli u završnim govorima imaju puno veću težinu – rekao je Sanader dodajući da se nada da će na višim instancama biti odlučeno drugačije.

Mladen Mlinarević izjavio je da nema niti jednog valjanog dokaza protiv njega, da je on nevin i čist čovjek i da će se naravno žaliti na ovu osuđujuću presudu.

Zamjenik ravnatelja Uskoka Tonči Petković kazao je kratko da je zadovoljan osuđujućom presudom, ali da smatra da je Sanaderu izrečena preblaga kazna.

Fiolić nije davao izjavu, ali je njegov odvjetnik Branko Šerić rekao da su zadovoljni što je sud prihvatio prijedlog Uskoka i osudio njegovog klijenta na godinu dana zatvora koji mu se mijenja radom za opće dobro.

Primjedbu je imao samo na dio koji se odnosi na obvezu vraćanja novaca jer smatra da je Fiolić više novca dao Sanaderu nego što je pribavio materijalne koristi.

------------------------------

10:21 - Sanader je osuđen na 4 godine i šest mjeseci, Fiolić na jednu godinu koja se zamjenjuje radom za opće dobro, kao i Mlinarević. Budući da je kazna manja od 5 godina, Sanader će pravomoćnu presudu čekati na slobodi.

Sanader mora vratiti 17 milijuna kuna, a mesnice Fiolić i Centar za reprodukciju u stočarstvu kažnjeni su s 50 i 70 tisuća kuna.

------------------------------

10:00 - Sva trojica okrivljnika u slučaju Planinska, Stjepan Fiolić, Mladen Mlinarević i Ivo Sanader, došli su jutros na Županijski sud u Zagrebu kako bi saslušali presudu nakon četiri godine od početka suđenja.

Sva trojica nepravomoćno su proglašeni krivima. Čeka se izricanje kazne.

------------------------------

Je li bivši premijer Ivo Sanader 2009. godine zloupotrijebio svoj položaj “pomogavši” tadašnjem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću da po prenapuhanoj cijeni proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio ministar Petar Čobanković?

Je li Sanader za tu “uslugu” od Fiolića dobio gotovinsku proviziju, odnosno mito u iznosu od deset milijuna kuna i milijun eura?

Pitanja su to na koja bi danas odgovore trebalo dati sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem sutkinje Jasne Smiljanić. Ako ne dođe do nepredviđenog razvoja događaja, kao u travnju prošle godine, kada je umjesto objave presude rasprava u zadnji čas preotvorena, danas bi trebali doznati nepravomoćnu sudsku odluku u aferi Planinska. Sanaderu prijeti kazna zatvora do deset godina, a bude li proglašen krivim i osuđen na pet ili više godina zatvora, odmah bi završio u Remetincu. Ako bi kazna bila manja, gotovo je sigurno da bi pravomoćnost čekao na slobodi.

Optužbe

Prema optužnici USKOK-a, Sanader je svojim postupcima doveo u zabludu članove Vlade prezentirajući im na sjednici užeg kabineta postojanje opravdanog interesa za kupnju te zgrade. Temelj za određivanje cijene bio je elaborat koji je izradio Inženjerski biro, a prema kojem je vrijednost nekretnine procijenjena na oko 60 milijuna kuna. Tako je na koncu, uz suglasnost Vlade RH, spomenuto ministarstvo putem financijskog leasinga kupilo zgradu od Fiolića, odnosno njegovih tvrtki, kojima je uplaćen iznos od 56,7 milijuna kuna.

USKOK tvrdi da je Ministarstvo zbog Sanaderovih i Čobankovićevih protuzakonitih postupaka platilo zgradu dvostruko više od njezine stvarne vrijednosti. Inkriminiran je iznos štete veći od 30 milijuna kuna, koji se odnosi na razliku u cijeni i s time povezane troškove leasinga. Građevinski vještak kojega je USKOK angažirao u fazi istrage zgradu je procijenio na samo 30-ak milijuna kuna, a u spisu se nalaze i elaborati koje su prije prodaje za Fiolića napravile dvije banke.

I te se procjene “vrte” se oko 30 milijuna kuna. Tijekom postupka provedeno je novo građevinsko vještačenje i niz dopuna, koje je izradio IGH. Prema posljednjoj verziji, nekretnina je procijenjena na 41,7 milijuna kuna, što i dalje predstavlja razliku od oko 15 milijuna kuna u odnosu na kupoprodajnu cijenu.

Osim Sanadera, optužen je i direktor Inženjerskog biroa Mladena Mlinarević, koji, kao i Sanader, poriče počinjenje bilo kakvog kaznenog djela, te Stjepan Fiolić. Upravo je Fiolić iznio detaljno priznanje koje je ponovio u više navrata tijekom postupka.

Provizija

Fiolić je ispričao da je Sanader od njega unaprijed tražio proviziju od prodaje zgrade. Nakon zaključenja posla Fiolić je Sanaderu, tvrdi, u svibnju 2009. u gotovini predao 17,5 milijuna kuna. Novac mu je odnio u njegovu kuću u Kozarčevoj ulici. Usto je Fiolić iznio detalje i o tome kako je, prema Sanaderovoj zamolbi, na svojem imanju pohranio određen broj njegovih umjetničkih slika te skupa odijela. Fiolić je istražitelje i odveo do spomenutih umjetnina te su one izuzete.

Svoj udio u zloporabi položaja priznao je i bivši ministar Čobanković, koji je pritom izravno teretio i Sanadera. Čobanković se ranije nagodio s USKOK-om te je osuđen na godinu dana zatvora, koji mu je zamijenjen radom za opće dobro. Čobanković je to odradio u Pučkoj kuhinji u Osijeku.

Tužiteljstvo je predložilo da se Sanadera proglasi kirvim i osudi, dok je obrana zatražila donošenje oslobađajuće presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2023 21:03