10 MILIJUNA EURA MITA

PRESUDA ZA VELIKU AFERU INA-MOL Sanader i Hernadi proglašeni krivima! Bivši premijer osuđen na šest godina zatvora, a čelnik MOL-a na dvije

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Ivo Sanader nepravomoćno je osuđen na šest godina zatvora, dok je čelnik MOL-a Zsolt Hernadi osuđen na dvije godine zatvora zbog afere 'Ina-MOL', presudio je zagrebački Županijski sud.

Vijeće zagrebačkoga Županijskoga suda kojim je predsjedavala sutkinja Maja Štampar Stipić osudilo je za korupciju bivšeg hrvatskog premijera u ponovljenom postupku, dok je Hernadiju ovo prva presuda.

Ivo Sanader nije došao na izricanje presude.

Sanader, kojega se osudilo da je 2009. primio mito od Hernadija, kako bi MOL-u omogućio stjecanje upravljačkih prava u Ini, uz prethodno izdvajanje neprofitnoga plinskoga biznisa, već je jednom pravomoćno bio osuđen za navedeni slučaj, međutim presudu je bio ukinuo Ustavni sud.

Naime, Sanadera je 2012. Županijski sud u Zagrebu bio zbog istoga djela osudio na 7 i pol godina zatvora. U to vrijeme, Državno odvjetništvo je dio postupka koji se odnosio na Hernadija stavilo u “fazu mirovanja” budući da se vodila međunarodna pravna bitka da se Hernadija ispita putem međunarodne pravne pomoći, a što je Mađarska odbila napraviti.

Snimka tajnog susreta Sanadera i Hernadija u zagrebačkom restoranu Marcelino obojici je uvelike otežala položaj u kaznenom postupku

Vrhovni sud je Sanaderu kaznu za primanje mita od MOL-a smanjio na 6 i pol godina, no ubrzo Ustavni sud ukida tu presudu, kao i presudu u slučaju Hypo smatrajući da su Sanaderu bila povrijeđena ustavna prava. Slučaj se vraća na ponovljeno suđenje na zagrebački Županijski sud, a ubrzo Vrhovni sud odlučuje da Sanaderu više ne može suditi sudac Ivan Turudić, već slučaj dobiva drugo vijeće.

Zagreb, 301219.
Objavljena presuda za veliku aferu INA - MOL.
Ivo Sanader i Zsolt Hernadi proglaseni krivima.
Na fotografiji: Maja Stampar Stipic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Sutkinja Maja Štampar Stipić

Spis u slučajevima Ina-MOL i Hypo se razdvaja na dva predmeta, u kojima će se zasebno suditi, a u međuvremenu USKOK podiže i optužnicu protiv Hernadija, tako da slučaj Ina-MOL prvi put dobiva dva optuženika - Sanadera zbog primanja mita, i Hernadija zbog davanja toga istoga mita. Hernadiju se pak sudilo u odsutnosti.

Na ponovljenome suđenju izvedeni su ponovno svi isti dokazi kao i na prvome suđenju Sanaderu, s time da je USKOK “pojačao” svoje argumente materijalima dobivenim od Austrije, a iz kojih proizlazi da je jedna od dvaju off-shore tvrtki preko kojih su išle isplate, 2009. bila u vlasništvu prijašnjeg šefa MOL-a te tadašnjega glavnoga Hernadijevoga savjetnika Jozsefa Totha.

Zagreb, 301219.
Objavljena presuda za veliku aferu INA - MOL.
Ivo Sanader i Zsolt Hernadi proglaseni krivima.
Na fotografiji: Jadranka Slokovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Jadranka Sloković

Obrana je pak tvrdila kako je Robert Ježić izmislio čitavu priču te da su isplate Ježićevoj tvrtki zapravo bile isplate za Ježićevo lobiranje u projektu Družba Adria, a ne mito za njegovoga tadašnjega prijatelja Sanadera.

Zagreb, 301219.
Objavljena presuda za veliku aferu INA - MOL.
Ivo Sanader i Zsolt Hernadi proglaseni krivima.
Na fotografiji: Jadranka Slokovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Jadranka Sloković i odvjetnički tim

Današnju odluku Sanader je dočekao u Remetincu gdje se nalazi na izdržavanju kazne u slučaju Planinska, dok je Hernadi u Mađarskoj koju više ne smije napuštati od kada je reaktiviran hrvatski Europski uhidbeni nalog protiv njega.

MOL Chairman and Chief Executive Officer Zsolt Hernadi attends a news conference in Budapest May 24, 2011. Hungary has bought back a 21.2 percent stake in oil and gas company MOL from Russian oil firm Surgutneftegas, Prime Minister Viktor Orban said on Tuesday.  REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: ENERGY BUSINESS) - RTR2MU1B
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 09:28