StoryEditor
NEPRAVOMOĆNA ODLUKA

PRESUDA ZA VELIKU AFERU: KALMETA OSLOBOĐEN, NJEGOVI SURADNICI OSUĐENI! Bivši HDZ-ov ministar nije kriv za izvlačenje novca iz HAC-a i korupciju

 
Božidar Kalmeta
 Bruno Konjević / CROPIX

Bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta u četvrtak je oslobođen optužbi da je sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta, no krivima su proglašena trojica njegovih suoptuženika.

Kalmeta je oslobođen i za dio optužnice prema kojoj je Ministarstvo prometa kojem je bio na čelu oštetio za 600 tisuća kuna narudžbom promotivnog filma "Prometna renesansa Hrvatske", od marketinške agencije Fimi media kojoj se, u drugom postupku, sudi za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i tvrtki.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim predsjeda Gordana Mihela Grahovac, nepravomoćno je osudilo nekadašnjeg Kalmetinog državnog tajnika Milivoja Mikulića, koji je također bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), na tri godine zatvora, dok je bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dvije godine.

 

Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i pol godine, a sva trojica će morati vratiti nezakonitu imovinsku korist. Mikulić mora vratiti 2,6 milijuna kuna nezakonito stečene imovinske koristi, a Kezele 730.000 kuna. Mikulić mora u roku od 15 dana pod prijetnjom ovrhe vratiti spomenuti iznos, a Kezeleu se s njegova računa u Erste banci oduzima imovina u vrijednosti od 95.000 eura.

Sud je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključio da Kalmeta nije organizirao skupinu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega i trojicu nepravomoćno osuđenih, po tvrdnjama tužiteljstva, bili i oslobođeni državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 03:21