ANALITIČAR O HDZ-U

‘Presudno je ovo s plaćama, a izborne liste su zavičajne. Koalicija s DP-om? Dva su scenarija...‘

HDZ nema niti jednu nositeljicu liste, no Rimac smatra da to za HDZ-ove birače nije relevantno

Andrej Plenković

 Nera Simic/Cropix

Profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu i politički analitičar, Ivan Rimac u Newsroomu N1 televizije komentirao je raspuštanje Sabora, HDZ-ove nositelje lista i moguće postizborne koalicije.

- Presudno je ovo s plaćama i sindikatima. S objavom raspuštanja Sabora, sindikati prestaju imati partnera za pregovore i time bi se donekle moglo ušutkati nezadovoljstvo sindikata koji su postali dosta glasni i koji su problem za HDZ - naveo je Rimac što bi moglo biti problematično za HDZ u kampanji.

Dodaje i kako je evidentno da je dio sindikata nezadovoljan, stoga je jedini način da se Vlada sad izmakne i prijeđe u fazu tehničke vlade pri čemu ne bi trebala ništa dogovarati. Za HDZ-ove nositelje lista, smatra, nema iznenađenja.

- Na izbore morate ići s poznatim ljudima koji imaju izgrađen politički karakter i vidljivost u javnosti. S obzirom na to da je premijer promijenio toliko ministara, očito da su ovi aktualni ministri najbolje što HDZ može ponuditi - rekao je.

HDZ nema niti jednu nositeljicu liste, no Rimac smatra da to za HDZ-ove birače nije relevantno, objašnjavajući da dvije trenutne ministrice imaju problema s popularnošću i istragama, stoga je bio normalan put da se izaberu ljudi koji trenutno nisu opterećeni aferama.

image

Ivan Rimac

Vjeruje da se raspodjela izbornih jedinica nije dijelila prema ovlastima nego prema zavičajnom porijeklu ministara, što znači da ćemo imati kampanju koja se “zasniva na emocijama”, a ne na izlaganju postignuća.

Rimac ne isključuje ni mogućnost suradnje između HDZ-a i Domovinskog pokreta, iako Domovinski pokret naglašava da neće koalirati s manjincima, nakon ranijeg spominjanja da bi moglo doći do postizborne koalicije.

- Postizbornu koaliciju ne bih isključio, sada će se retorika zaoštriti jer Domovinski pokret želi svoj profil glasača koji je odmaknut od profila HDZ-a. HDZ će braniti ideju desnog liberalnog centra u kojoj su manjinci dobrodošao partner i tim manjinskim zastupnicima se čine kao garant od pretjerano ksenofobičnih zastupnika i vlasti koja bi se formirala s krajnjom desnicom - objasnio je Rimac.

Ukazao je na dva moguća scenarija ako bude došlo do koalicije, navodeći da bi cijeli DP mogao prijeći HDZ-u ili bi moglo doći do pretračavanja određenih pojedinaca.

- Što će biti s Domovinskim pokretom koji se već jednom raskolio iz prethodnih političkih opcija teško je reći, u prvom redu što ako HDZ bude imao manjak mandata za punu većinu… Mislim da će se prvo okrenuti upravo Domovinskom pokretu, što bi moglo značiti ili prelazak cijele stranke s razumnim pregovaranjem oko koalicije ili pretračavanje pojedinaca. Prethodni pojedinci koji su činili većinu su izgubili identitet. Sad će očito biti novih kandidata koji bi se prihvatili takvog scenarija svog političkog djelovanja - zaključio je Rimac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:24