NEZAPAMĆENA SUŠA

Presušilo Modro jezero u Imotskom: Posjetitelji šeću po njegovom dnu!

 Slobodna Dalmacija

Imotsko Modro jezero jučer je i službeno presušilo. Iz poveće lokve na samoj sredini jezera iz vode je izišla i stijena kao najniža točka jezera, piše Slobodna Dalmacija.

Time,je, kažu, stari Imoćani jezero presušilo. Danak je to nezapamćenoj suši koja se na području Imotske krajine nije upamtila već više od 8o godina. Jezero je presušilo i prošle godine, i 5. studenoga odigrana je tradicionalna nogometna utakmica na njegovom dnu.

Poslije toga punih šest mjeseci jezero je bilo bez vode, a to se također nie pamti. Onda se nakon topljenja velikog snijega i nekoliko kiša jezero napunilo vodom,tako da je cijelo ljeto bilo vode za kupače. Ove godine,a zbog stroge zabrane unošenja ribe u jezero, voda je bila iznimno čista i bistra.

No, suša je učinila svoje,pa,ukoliko se još nekoliko dana nastavi lijepo i sušno vrijeme,svi su izgledi da bi Imoćani mogli drugu godinu za redom feštati na dnu Modroga jezera. Tradicionalna nogometna utakmica Vilenjaka i Vukodlaka, tako će se u samo u 12 mjeseci odigrati po drugi put,što također do sada nije zabilježeno.

Presušeno Modro jezero, plijeni pozornost brojnih posjetitelja, pa su redovite šetnje po njegovom dnu. Treba istaknuti da je ove turističke sezone imotsko Modro jezero posjetio do sada najveći broj turista, njih više od 15 tisuća, što organiziranim dolascima u Imotski, što privatno, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:43