SPORAN SLUČAJ

Pretukli napadača? Interventni policajci na meti nadređenih jer su odbili ‘prepoznavanje‘

Sumnjiči ih se da su lani u rujnu uhvatili i pretukli jednog mladića koji je prethodno sudjelovao u napadu na pripadnike LGBT skupine
 Ilustracija/Goran Mehkek/CROPIX

U zagrebačkoj policiji oštećeni B. K. u ponedjeljak je na ekranu računala pokušao na fotografijama koje su mu pokazali prepoznati interventne policajce koji su ga navodno teško ozlijedili pri intervenciji u noći 17. rujna prošle godine. Kako smo neslužbeno doznali, među pokazanim fotografijama B. K. nije prepoznao policajca koji ga je navodno ozlijedio. Policajce je prepoznavao na računalu, nakon što su oni odbili stati u vrstu za prepoznavanje.

Zbog tog odbijanja, njih četvorica su privremeno udaljeni iz službe i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak. Načelnik Policijske uprave Marko Rašić smatra da su time narušili ugled službe, ali policajci i njihovi branitelji smatraju da su samo koristili svoje zakonsko pravo kao mogući osumnjičenici i da je to njihovo pravo koje oni mogu odbiti.

U policijskom kombiju

Tek se treba ustanoviti eventualna krivnja policajaca u događaju koji se zbio još 17. rujna prošle godine. Naime, oni su, kako tvrdi općinsko državno odvjetništvo, oko 2 sata u noći, nakon što su uhvatili B. K., vezali ga i stavili u policijski kombi, udarali uhićenog šakama po tijelu i trbuhu, na podu kombija, a sve to dok je on bio vezan lisicama, zbog čega je dobio i nekoliko prijeloma i nagnječenja, što su teške ozljede.

Prije toga policija je dobila poziv da kraj Zdenca života skupina mladića, u kojoj je bio i oštećeni, napada pripadnike jedne LGBT skupine, a kad su policajci stigli, oni su se razbježali pa tako i B. K. Njega su sustigli kraj benzinske crpke na Miramarskoj i strpali su ga u kombi gdje su ga, tvrdi, četvorica interventnih policajaca zlostavljala, a jedan ga je, stoji u njegovu iskazu, šamarao i po licu rukama na kojima je imao taktičke rukavice.

Tvrdio je da su sva četvorica povremeno stavljala i skidala zaštitne maske. Rekao je da su policajci bili u dobi od 35 do 50 godina, visoki, jedan čak oko dva metra, proćelav, drugi crne kraće kose... Osim što im se stavlja na teret nanošenje teških tjelesnih ozljeda i nesavjestan rad u službi, teža povreda službene dužnosti jedna je od težih inkriminacija jer su odbili ući u prostoriju za prepoznavanje.

Trojica policajaca koje se sumnjičilo da su sudjelovali u nanošenju ozljeda, prema savjetu odvjetnika, nakon što je dobio uputu o pravima, odbila su stati u vrstu za prepoznavanje, a četvrti je to učinio na način da je okrenuo leđa kad je stao u vrstu i prepoznavanje nije provedeno. Policijski službenik mora svojim ponašanjem služiti kao primjer drugim građanima pa kako je prema ocjeni načelnika PUZ-a neprimjerenim ponašanjem počinio teže povrede službene dužnosti i on, ali i njegovi kolege suspendirani su, udaljeni iz službe i protiv njih je pokrenut disciplinski postupak. Njihovi branitelji smatraju da su osumnjičeni policajci samo koristili svoje zakonsko pravo na obranu.

Podrška sindikata

- Okolnosti postupanja prilikom pružanja intervencije bit će predmet kaznenog postupka koji tek slijedi. Ono što je sporno u konkretnom slučaju je okolnost što se ignorira zakonsko, ustavno i konvencijsko zajamčeno pravo osumnjičenika na obranu, koji su ovdje igrom slučaja policijski službenici - smatraju odvjetnici Josip Reljić, Valentina Kolar, Ivan Gržić i Dubravka Krklec, koji zastupaju osumnjičene interventne policajce.

Zbog načina na koji je u ponedjeljak provedeno prepoznavanje, odvjetnik jednog od policajaca, koji je bio na prepoznavanju, stavio je primjedbu. Prepoznavanje se i snimalo, a odvjetnik tvrdi da prepoznavanje na računalu nije zakonita radnja. Policajcima je podršku pružio i Sindikat policijskih službenika.

Odvjetnica Krklec: 'Pravo na obranu ne šteti ugledu policije'

- Pravo na obranu uključuje i pravo na odbijanje sudjelovanja u dokaznoj radnji prepoznavanja i ono se ne smije tumačiti na štetu osumnjičenika. Ne smije se ni smatrati povredom ugleda u službi prema Zakonu o policiji.

Službene osobe koje su sudjelovale u pokušaju prisilnog provođenja dokazne radnje prepoznavanja u prostorijama PU zagrebačke, svjesno nezakonito tumače zakon na štetu osumnjičenika i udaljuju ih iz službe zbog korištenja njihova prava na obranu - rekla je odvjetnica Dubravka Krklec u ime svojih kolega koji zastupaju interventne policajce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:16