REORGANIZACIJA

PREUSTROJ HDZ-ove SREDIŠNJICE Plenković dobiva šefa Ureda i još dvojicu savjetnika

 
Andrej Plenković
 Damjan Tadić / CROPIX

Predsjedništvo HDZ-a još je 30. srpnja donijelo odluku o reorganizaciji središnjice stranke, a prije nekoliko dana, 24. kolovoza, službeno su donesena i dva Pravilnika - Pravilnik o radu te Pravilnik o unutarnjem redu i sistematizaciji radnih mjesta u Glavnom tajništvu i uredima HDZ-a.

Jedna od glavnih novosti vezanih uz novi ustroj, kako se već spominjalo, imenovanje je trojice pomoćnika glavnog tajnika Gordana Jandrokovića. Tako će Jandrokoviću u radu, a posebno na terenu, ubuduće pomagati Božidar Kalmeta, Josip Šarić i Stjepan Adanić. Novost je i što je šef stranke Andrej Plenković odlučio “oživjeti” Ured predsjednika HDZ-a. Taj je ured, naime, ustrojen još u vrijeme Tomislava Karamarka, a za predstojnika Ureda tada je imenovan Dominik Galić, olimpijac i filmaš najpoznatiji po dokumentarnom serijalu “Heroji Vukovara”. Međutim, Galić se na toj funkciji nije dugo zadržao, svega sedam mjeseci, a nakon njegova odlaska ta je funkcija u HDZ-u gotovo zamrla.

Plenković ju je sada odlučio oživjeti, a u njegovu stranačkom uredu trebalo bi biti angažirano petero ljudi - predstojnik Ureda, dva savjetnika predsjednika, tajnik/tajnica Ureda predsjednika te administrativni tajnik/tajnica. Za sada još nije poznato ime novog predstojnika ureda, a prema uvjetima koji se moraju zadovoljiti za to mjesto, ta će osoba morati imati visoko obrazovanje, 300 ECTS, društvenog smjera, najmanje pet godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima te aktivno koristiti engleski u govoru i pismu. Među uvjetima za ovo mjesto su i komunikacijske i analitičke vještine, organizacijske sposobnosti, poznavanje pravopisa i jasno izražavanje te znanje rada na osobnom računalu. S obzirom na to da je riječ o mjestu na kojem Plenković želi imati osobu od najvećeg povjerenja, ne čudi što neki u HDZ-u već nagađaju kako bi to mogla biti Tena Mišetić, iako ona već radi u Vladi na mjestu zamjenice predstojnika Ureda premijera.

Što se tiče savjetničkih mjesta, za koja su uvjeti slični kao i za predstojnika Ureda, podsjetimo da Plenković već ima jednog savjetnika u stranci - Marija Kapulicu, dok se ime drugog savjetnika, koji je predviđen u Pravilniku, za sada ne spominje.

U sklopu Glavnog tajništva, pak, ustrojava se Ured glavnog tajnika pa će Jandroković tako, uz trojicu pomoćnika, imati još tajnika/tajnicu svog ureda, ali i pravnog savjetnika. Na toj bi poziciji trebao biti Damir Sesvečan kojem se novim ustrojem neće puno toga promijeniti jer je do sada obnašao poziciju zamjenika glavnog tajnika. Također se ustrojavaju i tri odjela - Odjel za logistiku i financije, Odjel za medije, komunikacije i digitalne medije te Odjel za analitiku i članstvo. Ovi odjeli nisu novost, s obzirom na to da ih je u vrijeme Karamarka bilo pet, no novo vodstvo stranke sada je neke od njih spojilo, preimenovalo i preuredilo u tri odjela. Na čelu Odjela za logistiku i financije do sada je bio Vlatko Vuković, a ako je suditi prema informacijama iz HDZ-a, na toj funkciji će i ostati. Slično je i s Odjelom za medije koji bi i nadalje trebao voditi Andrej Rora. Što se tiče Odjela za analitiku i članstvo, koji je svojedobno, prije odlaska u Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, vodio Vlado Galić, na njegovo čelo, prema neslužbenim informacijama iz HDZ-a, mogao bi doći Robert Kopal. U svakom od ovih odjela, uz voditelja, radit će i nekoliko stručnih suradnika.

Stranka zapošljava ukupno 72 ljudi

Prema novom ustroju i sistematizaciji radnih mjesta u HDZ-u, trebalo bi biti ukupno 72 zaposlenih, od toga 36 u središnjici, kao i 36 u ostalim županijskim organizacijama HDZ-a te HDZ-u Grada Zagreba. Među HDZ-ovim organizacijama, najviše zaposlenika imao bi zagrebački HDZ - njih 6, te HDZ-ova organizacija Vukovarsko-srijemske županije - njih 5. Ostale županijske organizacije predviđaju jednog ili dva zaposlenika. Što se tiče središnjice HDZ-a, brojka od 36 zaposlenika, osim istaknutih i novih pozicija koje smo naveli, obuhvaća i niz drugih suradnika, tajnice, vozače, portire, čistačice i drugo osoblje. (rv)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:02