LAŽNI BRANITELJ

Prevarant inkasirao 2,5 milijuna kn iz proračuna! Imao prometnu pa bezočno slagao: ‘Ranjen sam u Domovinskom ratu‘

Osumnjičenik je lagao da je stradao u prometnoj nesreći tijekom obavljanja zadataka u obrani suvereniteta Republike Hrvatske

zgrada Županijskog i Općinskog suda u Osijeku

 Ilustracija/Vlado Kos/CROPIX

Zbog sumnje da je krivotvorenom dokumentacijom stekao status ratnog vojnog invalida i invalidsku mirovinu te tako državu oštetio za više od dva milijuna kuna, osječko Općinsko tužiteljstvo podignulo je optužnicu protiv 67-godišnjeg okrivljenika.

Nakon provedene istrage osumnjičenika se tereti da je, nakon što je 5. svibnja 1993. godine doživio prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđen, pribavio neistinito sastavljenu potvrdu Hrvatske vojske, u kojoj je navedeno da je u nesreći stradao tijekom obavljanja zadataka u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, priopćilo je u ponedjeljak Općinsko državno odvjetništvo.

Sumnja se da je, temeljem takve potvrde, podnio zahtjev za utvrđivanjem statusa ratnog vojnog invalida te da mu je Ministarstvo obrane rješenjem priznalo taj status i utvrdilo pravo na osobnu invalidninu s posebnim dodatkom i do danas isplatilo više od 243 tisuće kuna.

Okrivljenika se optužnicom tereti da je temeljem navedenog rješenja o invalidnosti zatražio i priznavanje prava na invalidsku mirovinu, što mu je nadležni zavod za mirovinsko osiguranje i odobrio te mu do danas isplatio više od 2,2 milijuna kuna.

Na taj način, smatra tužiteljstvo, okrivljenik si je prijevarom pribavio protupravnu imovinsku korist veću od 2,4 milijuna kuna, na štetu državnog proračuna RH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2022 14:09