“PREPRODAVAČI” ŽELJEZA

Prevaranti ukrali identitet Štromaru, Jovanoviću i Batiniću: šteta 7 milijuna kn

Političarima su ukradeni OIB-i s izbornih lista. U svakoj su županiji na barem 20-ak osoba ispisani fiktivni računi za otkup sekundarnog otpada
Željko Jovanović, Predrag Štromar i Milorad Batinić
 CROPIX

Razmjeri krađe identiteta političara čije je OIB-e objavljene na kandidacijskim listama tvrtka registrirana u Rijeci zloupotrijebila i krivotvorila račune na njihova imena, fiktivno prikazujući da im je isplatila po 2000 kuna za staro željezo, daleko su veći nego se činilo u prvi mah. Prema neslužbenim informacijama, u svakoj su županiji na barem 20-ak osoba ispisani fiktivni računi za otkup sekundarnog otpada.

Ukraden je identitet potpredsjednika Sabora, SDP-ovca Siniše Hajdaša Dončića, potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva, HNS-ovca Predraga Štromara te mnogih saborskih zastupnika, od HDZ-ova Žarka Tušeka, preko SDP-ovaca Saše Đujića, Željka Jovanovića, Marka Vešligaja, bivšeg SDP-ovca Marija Habeka do predsjednika Kluba zastupnika HNS-a Milorada Batinića. Identitet je ukraden i međimurskom županu, HNS-ovcu Matiji Posavcu.

Prihod u kartici

Štromar se prvo našalio i rekao da prihod od starog željeza neće prijaviti u imovinsku karticu jer 2000 kuna za sekundarni otpad nije vidio na računu niti dobio na ruke. Potom je rekao da unatoč negativnom iskustvu OIB te adresa stanovanja trebaju ostati na kandidacijskim listama.

- Građani moraju znati tko su kandidati za pojedine dužnosti i odakle su. Kako će glasati ako ne znaju kome daju glas. Adresa kandidata je važna jer u mnogim mjestima postoji više osoba s istim imenom i prezimenom - kaže Štromar.

SDP-ovac Saša Đujić također je dobio poziv za razgovor od riječke policije.

- Ne znam detalje, ali sam čuo da se radi o zloupotrebi osobnih podataka i starom željezu - kaže Đujić, koji ne dijeli Štromarov stav da OIB i adrese kandidata na izborima moraju svima biti dostupni, posebno danas kad je na snazi Uredba o zaštiti osobnih podataka. Upozorava na to da se objavljuju osobni podaci svih osoba koje su se ikada kandidirale ne bilo kojim izborima, od mjesnih odbora u pojedinim gradovima, preko lokalnih izbora, parlamentarnih pa do izbora za zastupnike u Parlamentu EU.

- Samo je na ovim zadnjim euroizborima bilo 396 kandidata, što znači da su svima njima objavljene adrese i OIB-i - kaže Đujić i upozorava da su na pladnju podaci više tisuća osoba. Smatra da to u što skorije vrijeme treba mijenjati. U redu je, kaže, da se podaci daju institucijama, konkretno DIP-u koje provjerava kandidacijske liste, ali ne vidi razlog da svima budu dostupni na stranicama DIP-a.

To prije, kaže Đujić, što je već bilo slučajeva zloupotrebe osobnih podataka do kojih su prevaranti došli uvidom u kandidacijske liste.

Istraga

Krim-istraživanje tvrtke registrirane u Rijeci vodi se za kazneno djelo utaje poreza ili carine iz članka 256 Kaznenog zakona. Djelo čini onaj tko manipulira podacima ili na drugi način izbjegava plaćanje poreza u iznosu većem od 20.000 kuna, za što je predviđena zatvorska kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina.

Tvrtka koja je pokrala identitete političara, ali i niza drugih osoba koje nisu poznate javnosti, izdavala je lažne račune do 2000 kuna jer se za gotovinsko plaćanje do toga iznosa ne plaća porez. Fiktivnim otkupom starog željeza izvlačili su novac, a istodobno su sakrili podrijetlo sekundarnih sirovina koje su možda i ukradene.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci u istrazi je otkrilo da je nekoliko osoba u toj riječkoj firmi od početka 2017. godine do kraja 2018. popunilo oko 800 otkupnih blokova na koje su ispisali imena, OIB i podatke političara. Prema procjeni tužitelja, proračun su tako oštetili za 7 milijuna kuna.

Slučaj krađe identiteta iz 2013.

Riječki SDP-ovac Sanjin Matijević kandidirao se 2013. godine za gradskog vijećnika na lokalnim izborima u Rijeci. Njegovo ime, OIB i adresa bili su objavljeni na kandidacijskoj listi i netko se njima poslužio da bi na njegovo ime kupio iPhone. Matijević kaže kako nije imao pojma da mu je ukraden identitet sve dok ga 2014. godine nije nazvala tvrtka koja se bavi utjerivanjem dugova te ga obavijestila da mu prijeti ovrha ako pod hitno ne podmiri dug T-mobileu. Slučaj je prijavio policiji koja je samo u Rijeci već imala 28 žrtava ovakve prevare i krađe identiteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:51