SANDI LANČA

‘Previše je u Fažani bilo nevažećih listića. Idemo na Europski sud za ljudska prava‘

I HDZ-ovi su prigovori odbijeni na svim razinama do Ustavnog suda. Ali HDZ, ne najavljuje Europski sud
 Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Nositelj nezavisne liste za Općinsko vijeće Fažane koja je osvojila jedan mandat, Sandi Lanča tvrdi kako je na ovim lokalnim izborima u Fažani bilo više nepravilnosti na koje se oglušilo Općinsko izborno povjerenstvo, potom Županijsko, a na kraju i Ustavni sud te najavljuje pokretanje postupka pred Europskim sudom za ljudska prava.

Dosad još nitko nije uspio osporiti izborne rezultate na Europskom sudu za ljudska prava, a nije sigurno niti da je dosada itko to i pokušao.

U Fažani je na izbore izašlo 2058 birača, odnosno 58,97 posto njih. Važećih listića bilo je 1979, odnosno 96,16 posto, a nevažećih je bilo 79 listića, odnosno 3,84 posto. Grupa birača čiji je nositelj liste bio Sandi Lanča (Novi vjetrovi Fažane) smatra da su prekršena izborna pravila jer njihovi promatrači nisu imali pravo uvida u izborni materijal, u čiju ispravnost sumnjaju zbog vrlo velikog broja nevažećih listića, ali i drugih nepravilnosti, poput toga da im se nije dopustila kontrola biračkih listića prije nego što je počelo glasanje, a spominje se i još nekih nepravilnosti.

- Naša tužba podnosi se zbog nepravilnosti u radu izbornog povjerenstva Općine Fažana, nepravilnosti u izbornom procesu na lokalnim izborima za Općinsko vijeće Općine Fažana, jasnog kršenja Zakona o lokalnim izborima, prema rješenjima koja su donesena od Županijskog izbornog povjerenstva Istarske županije, odnosno nedosljednosti u rješenjima donijetih od Ustavnog suda Republike Hrvatske, koji je odbio sve prigovore Novih vjetrova Fažane, uključujući zahtjev za uvid u izborni materijal i nevažeće glasačke listiće, tj. pravo koje je promatračima zagarantirano zakonom - naveo je nositelj nezavisne liste građana Sandi Lanča.

Osim njega, prigovor na izbore u Fažani imao je i HDZ, a njihovi su prigovori također odbijeni na svim razinama do Ustavnog suda. HDZ, međutim, ne najavljuje tužbu Europskom sudu za ljudska prava. Pobjednik izbora u Fažani je SDP, čiji je Radomir Korač već u prvom krugu izabran za načelnika, a ima većinu i u Općinskom vijeću. SDP-ova lista osvojila je 8 mandata, IDS 3 mandata, a po jedan HDZ i lista Sandija Lanče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 05:36