NEDJELJOM U DVA

PRGOMET 'Vrh HDZ-a me napadao jer sam inzistirao da u stranci imamo izbore po modelu jedan član-jedan glas'

Donedavni zamjenik predsjednika HDZ-a na HTV-u je pojasnio svoje razloge izlaska iz stranke
Sibenik, 220215.Dvorana Baldekin.25. obljetnica osnutka HDZ-a u Sibeniku na kojoj je nazocio predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.Na fotografiji: Tomislav Karamarko.Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
 Nikša Stipaničev / CROPIX / Copyrighted

ZAGREB - Sad već bivši zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet gostuje u emisiji 'Nedjeljom u 2,' u kojoj je odlučio progovoriti o svojem odlasku iz stranke i svojoj političkoj budućnosti.

- U ove tri godine predsjednik HDZ-a Karamarko i ja smo razgovarali dva puta oči u oči, rekao je Prgomet.

- Nakon mojeg bloga o hrvatskim braniteljima očekivao sam poziv gospodina Karamarka kako bi mi rekao što je on vidio pogrešno, no tog poziva nije bilo.

Prgomet je rekao kako se nije dogodilo da je govorio suprotno od službenog stava stranke, te da je samo govorio na svoj način o prihvaćenim temama.

- Karamarko pokušava od HDZ napraviti jednu stranku radikalne desnice, ja se s time nisam slagao. To je točka oko koje smo se mi razišli, kazao je Prgomet.

- Ja sam četiri puta bio tema predsjedništva stranke zbog svojih istupa. Jedan od problema bilo je moje insistiranje da ispunimo obećanje o održavanju unutarstranačkih izbora po modelu jedan član-jedan glas, što se nije održalo.

Prgomet je rekao da je na zadnjoj sjednici predsjedništva, kada mu je Karamarko prigovorio da nije dovoljno branio politiku pokojnog predsjednika Tuđmana u jednoj emisiji, nije uopće dobio riječ na sjednici.

- Kakav tretman će onda imati drugi članovi stranke, pitao se Prgomet, ako zamjenik predsjednika nema priliku odgovoriti na zamjerke na njegov rad.

- Ja mislim da je rata na ovim prostorima svakome dosta, rekao je Prgomet na primjedbu kako je Karamarko izjavio da je hrvatskoj potreban novi Domovinski rat.

- Rat mogu poželjeti samo oni čije glave još iz njega nisu izašle, ili oni koji u njemu nisu ni bili, kazao je Prgomet.

- HDZ vidim i vidio sam ga kao narodnjačku građansku stranku, koja svoje političko djelovanje temelji na poštivanju građanskih i manjinskih prava, na liberalnoj demokraciji i demokršćanskim vrijednostima.

Prgomet zamjera antagoniziranje političkih protivnika koje može dovesti do antanogiziranja ljudskih i manjinskih prava.

- Ja ne napuštam brod koji tone. HDZ je u ovom trenutku stranka koja po svim anketama pobjeđuje. No, ono što je gospodin Karamarko poručivao ne ulijeva povjerenje građanima da će HDZ vladati u punom demokratskom ozračju. Dosadašnje tri godine retorike me drži u neizvjesnosti i strahu da bi moglo biti tako, kazao je.

Na pitanje može li se dogoditi da i Tomislav Karamarko 'okrene ploču' nakon izbora, kao što je to učinio i Sanader, i napusti radikalnu retoriku, Prgomet je odgovorio da političari moraju prestati govoriti jedno prije izbora a drugo poslije.

- Kada su vremena teška, kada je kriza, vi na radikalnoj retorici možete dobiti izbore, ali tek onda kada dobijete takvu vlast vidite koliko je ona problematična za samu stranku i državu koju vode.

Za glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, Prgomet je rekao kako je 'izvrstan organizator.'

- No, mora shvatiti jedno: da je organizacija stranke okupljanje najsposobnijih, a ne postrojavanje najposlušnijih, rekao je Prgomet.

Na pitanje je li moguć scenarij da surađuje s aktualnom predsjednicom, Prgomet je odgovorio:

- Gospođa Grabar-Kitarović je čvrsto obećala da će biti predsjednica svih građana Hrvatske. Ona je bila i moj izbor, izbor HDZ-a ali i moj osobni. A moja je dužnost, bez obzira da li se bavio politikom ili ne, podupirati i biti na pomoći predsjednici, ali nema ni govora o nekoj konkretnoj suradnji.

Upitan za njegovu političku budućnost Prgomet je rekao 'ja sam tu, ne mislim nigdje ići.'

- Svatko od nas je obavezan sudjelovati u društvenim procesima. Pitate da li ću osnovati neku političku stranku. Tek sam se razveo, a vi bi me već ženili. U ovom trenutku nemam nikakve planove formiranja političkih stranaka, ili suradnje s postojećim strankama.

- Što se tiče gospodina Petrova, treba objasniti nešto što velike stranke nisu shvatile. Pojavili su se neki novi klinci, novi ljudi, koji pobjeđuju zahvaljujući nesposobnosti lokalnih političkih elita. Ono što je važno, ti ljudi su opravdali povjerenje zašto su izabrani.

Na pitanje zanimaju li ga sljedeći parlamentarni izbori, Prgomet je rekao da pitanje ‘da li se vidi u Saboru’ nije dobro.

- Kada bi to bilo pitanje za mene, ostao bih u HDZ-u, šutio, i kao zamjenika predsjednika mjesto u Saboru bi me čekalo. Ovdje nije pitanje pozicije, ovo je pitanje načela. Pitanje je ‘hoćete li naći ljude koji politički razmišljaju kao i vi, hoćete li se pripremiti za izbore.’ Ako to uspijemo, onda da, ako ne onda ne.

Na pitanje vjeruje li da će Hrvatska morati uvoziti radnu snagu, Prgomet odgovara kako će morati ako ne prilagodi obrazovni sustav suvremenim potrebama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:52