ZBOR FOTOREPORTERA:

'Pri uhićenju kolege koji je samo radio svoj posao policija se ponašala neprofesionalno!'

Na snimci se jasno vidi da je kolega Polan daleko od kordona i samih sukoba, te da ne postoji direktna opasnost za njegovu sigurnost
 Boris Šćitar / Pixsell

Kao što je javnosti već poznato, u subotu 26. veljače 2011. u Radićevoj ulici u Zagrebu dogodio se sukob prosvjednika i policijskih snaga. Tijekom spomenutih prosvjeda, policijski službenici uhitili su i pritvorili fotoreportera Agence France Presse Hrvoja Polana. Kolega je obavljao svoju reportersku dužnost snimajući prosvjede i sukob prosvjednika s policijskim djelatnicima.

Uhićenje kolege Polana dogodilo se relativno daleko iza policijskog kordona, blizu mjesta gdje su policijski službenici privodili skupinu „huligana“ s kojima su se ranije sukobili. O ovome događaju postoje fotografski zapisi, dio kojih prilažemo, te čak i video zapis novinara Jutarnjeg lista kojeg se može pronaći na portalu Jutarnji.hr ili na YouTube kanalu .

U jednom od priopćenja, glasnogovornica PU Zagrebačke Jelena Bikić izjavila je da je „fotoreporter agencije France press Hrvoje Polan priveden u policijsku postaju radi vlastite sigurnosti”. Na gore navedenoj snimci jasno je vidljivo da je kolega Polan daleko od kordona i samih sukoba, te da ne postoji direktna opasnost za njegovu sigurnost, niti ometa policijske djelatnike u njihovom poslu. Nadalje, ukoliko je prema stavu Policije kolega Polan bio ugrožen, zašto ga se nije evakuiralo stotinjak metara dalje, na sigurnu lokaciju? Da li je stav policije da je novinar kojemu je život ugrožen u sigurnijoj poziciji kada provede 9 sati u pritvoru s ostalim uhićenim nasilnim prosvjednicima?

Već prema priloženim fotografijama i navedenom linku, očigledno je da je Policija povrijedila novinarska i ljudska prava kolege Polana. Zatražili smo očitovanje Policijske uprave Zagrebačke koje bi trebalo pojasniti kako je i zašto došlo do ovog slučaja.

Treba napomenuti da Policija i fotoreporteri kvalitetno surađuju na dnevnoj bazi, u raznim vrstama situacija, i obje strane su dobro upoznate s pravilima ponašanja. Ovdje se radi o samovolji zapovjednika koji je izdao nalog za uhićenje Hrvoja Polana i time ga onemogućio u obavljanju novinarskog posla te višestruko prekršio njegova prava.

Očekujemo žurno očitovanje Policijske uprave i po potrebi sankcioniranje djelatnika Policije koji su odgovorni. Ovaj slučaj treba razjasniti kako se ne bi ponovio i kako bi suradnja Policije s medijima ostala na visokom nivou.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 21:28